Cristian Ghinea: PSD și PNL își bat joc de profesori promițând fonduri europene care nu există

Cristian Ghinea: PSD și PNL își bat joc de profesori promițând fonduri europene care nu există

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Fondurilor Europene, acuză Guvernul PSD-PNL că își bate joc de profesori atunci când le promite, ca să-i facă să renunțe la greva generală, o primă de compensare salarială cam cât voucherele acordate oamenilor aflați în risc de sărăcie. În plus, primele sunt promise din fonduri europene care nu există.

Ministerul Educației a prezentat, spre consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență prin care Guvernul PSD-PNL speră să-i convingă pe profesori să renunțe la greva generală, oferindu-le câte o primă de carieră didactică și o primă de compensare salarială, de 1.500 lei, respectiv 1.000 de lei.

Prima de carieră didactică, ce ar urma să fie acordată în octombrie 2023, are drept scop „susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional”. Cu alte cuvinte, prima va putea fi folosită doar pentru cursuri de specialitate și cheltuieli asimilate acestora, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate, pentru achiziția de cărți de specialitate, și doar 450 lei vor putea fi folosiți ca salariu. Adică, nici măcar 100 de euro!

Prima de compensare salarială, care ar urma să fie plătită în două tranșe egale, în iunie și septembrie 2023, vizează „acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare”. Dacă luăm în calcul că această primă ar trebui să acopere lunile rămase până la aplicarea noii legi a salarizării unitare, lege la care Ministerul Muncii condus de PSD nici nu a început să lucreze, rezultă că prima promisă profesorilor de PSD-PNL este, în medie lunară, cam cât voucherele acordate oamenilor aflați în risc de sărăcie.

Gata, au găsit soluția minune pentru banii profesorilor. Nu, nu taie pensiile speciale și nici vreo sinecură. Dă Boloș vouchere din banii europeni pe care de fapt nu-i are. Nu a prins așa ceva în Programul Educație și Ocupare abia aprobat la sfârșitul anului trecut. Ce se va întâmpla? Boloș va cere Comisiei Europene renegocierea programului – pe care tot el l-a negociat acum cinci luni. Faptul că dă OUG pentru asta e penibil și nu schimbă nimic, doar va irita Comisia care va spune, din nou: «De ce negociați cu noi ceva ce ați legiferat deja?». Dar Boloș dă OUG pe bandă pentru că e un politruc care fuge de orice răspundere”, declară Cristian Ghinea.

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene mai atenționează că este foarte probabil ca banii dați prin noul OUG să fie refuzați la plată de Comisia Europeană.

Dar asta va fi problema bugetului de stat la anul sau cel mai probabil după alegeri. De asta dă Boloș OUG, pentru că va fi pagubă la bugetul de stat, iar DNA nu poate ancheta OUG-uri”, concluzionează Cristian Ghinea.