10 ședințe de consiliere psihologică gratuită pentru familiile copiilor cu sindromul Down

10 ședințe de consiliere psihologică gratuită pentru familiile copiilor cu sindromul Down

Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi o inițiativă legislativă USR prin care familiile copiilor cu sindromul Down vor beneficia de zece ședințe de consiliere psihologică de familie, după aflarea diagnosticului.

Astfel, părinții, bunicii, frații vor primi consiliere și ajutor de specialitate pentru a putea trece peste șocul diagnosticului, dar și pentru a fi în măsură să ofere îngrijirea adecvată unui copil care suferă de această boală. Prin această abordare, se reduce substanțial riscul de abandon al copiilor cu sindrom Down.

Senatorul USR Dan Ivan, care este tatăl unui copil cu sindrom Down, s-a implicat constant în acțiuni în sprijinul copiilor cu sindrom Down și al familiilor lor, realizând nevoia de sprijin emoțional și psihologic din acele momente.

Dan Ivan: „În perioada după momentul descoperii diagnosticului de sindrom Down sau altă anomalie cromozomială, teama și nivelul scăzut de înțelegere și de adaptare la noua stare de normalitate pot crea o presiune puternică asupra membrilor familiei. Această presiune trebuie gestionată împreună cu specialiști din domeniu. Și nu vorbesc din cărți, nu citez studii, ci fiind un tată care a trecut prin aceste momente și a înțeles exact cât de zdrobitoare poate fi această veste”.

În România, nu există o statistică privind numărul persoanelor cu sindrom Down, dar având în vedere faptul că la nivel mondial incidența este de aproximativ 1:800 de nașteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane care suferă de Trisomie 21.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.