Open Budget: 10 ani de promovare a transparenței și de monitorizare a banilor publici

Open Budget: 10 ani de promovare a transparenței și de monitorizare a banilor publici

Open Budget, platforma interactivă cu ajutorul căreia românii pot vedea exact ce face statul cu banii lor, realizată de Claudiu Năsui, a împlinit 10 ani de existență. 10 ani în care a arătat, într-un mod ușor de înțeles, de unde vin și unde se duc banii pe care ni-i ia statul.

După 10 ani de Open Budget, continuăm misiunea noastră principală: promovarea educației economice. Credem că schimbarea României vine din educație. Economistul Ludwig von Mises zicea că, pe termen lung, ideile schimbă lumea. De aceea, un prim pas este să avem alegători mai informați care vor face alegeri mai bune. Celebrăm 10 ani de Open Budget prin extinderea cu două noi proiecte: «Povestea României în grafice» și «Școala de Economie». Amândouă sunt menite să ducă mai departe misiunea Open Budget de a face cunoașterea și informațiile despre economie accesibile tuturor”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

„Povestea României în grafice” arată drumul străbătut de România de la căderea comunismului până acum, din punct de vedere economic. O serie de grafice care arată, cu bune și cu rele, povestea României și arată de ce avem problemele economice pe care le avem. De ce tot scade populația României dacă avem creștere economică? De ce avem deficite record în România? Cum se poate ca deficitul pe întreg anul 2015 să fie de 10 miliarde lei, iar în 2024 să ajungă la 36 de miliarde lei după doar trei luni de execuție bugetară? A crescut evaziunea? Sau au explodat cheltuielile statului? De ce avem taxe tot mai mari asupra unei populații care rămâne pe locul întâi la sărăcie? De ce milioane de români au votat deja plecând la muncă în alte țări? Iată povestea României din ultimele decenii în grafice.

„Școala de Economie” este o serie de seminare despre economie și filosofie, destinată studenților indiferent de specialitate. Se va desfășura la Parlamentul României și are ca scop educația economică. România suferă de un deficit de educație economică foarte mare. Iar aici nu e vorba doar de educație financiară, de tipul să știm să calculăm o dobândă, ci de a înțelege fenomene economice. De unde vin banii? De ce cresc prețurile? De ce apar crizele economice? Răspunsul la toate acestea ne ajută nu doar să luăm decizii individuale mai bune, dar și să fim mai rezistenți la diverse manipulări și escrocherii care abundă în societatea noastră.

Atât Open Budget 2024, cât și proiectele de mai sus se pot găsi pe site-ul: www.openbudget.ro.