USR: 300 de securiști și colaboratori au certificate și indemnizații de revoluționari. Cerem retragerea privilegiilor

USR: 300 de securiști și colaboratori au certificate și indemnizații de revoluționari. Cerem retragerea privilegiilor

300 de securiști, milițieni și colaboratori cu hotărâri definitive în instanță, prin care au fost declarați colaboratori sau lucrători ai Securității, beneficiază de certificate și indemnizații de revoluționar. Lista completă a acestora a fost întocmită și publicată de USR, cu sprijinul Germinei Nagâț, membru în Colegiul CNSAS, pe platforma „Comunitatea Liberală 1848”.

Mai mult de 1.400 de români au murit la Revoluție, victime ale diversiunilor organizate de către securiști. În 2004, statul român a decis că victimele și urmașii Revoluției merită o compensare și a fost adoptată, astfel, Legea Recunoștinței (nr. 341/2004), prin care se recunosc meritele celor aflați pe baricade în decembrie 1989.

Ceea ce inițial a fost un demers legitim și larg acceptat – reparații morale și ajutor material pentru victimele directe, autentice, ale zilelor sângeroase din decembrie – a devenit, ulterior, o afacere pe banii statului cu certificate false și anchete penale pentru șefii Secretariatului pentru Revoluție.

Așa am ajuns ca lista „luptătorilor cu rol determinant” la Revoluție să includă foști colaboratori și lucrători ai structurilor de Securitate de dinainte de 1989. Deloc întâmplător, această categorie beneficiază de o sumă de beneficii, printre care o indemnizație lunară de până la 3.000 de lei, prioritate în asigurarea locuinței din fondul social, scutiri de plata taxelor, impozitelor pentru locuință, teren aferent și autoturism, precum și pensionare cu 5 ani înaintea de împlinirea vârstei standard.

Numeroase personalități și oameni simpli au participat la Revoluția din 1989 fără să pretindă un certificat de revoluționar. Spre deosebire de ei, câteva mii de ticăloși văd în certificatele Revoluției doar o căpătuială meschină, ce va fi transmisă nepoților ca acte de falsă vitejie. Considerăm că avem un imperativ moral de a sprijini victimele și urmașii victimelor reale ale Revoluției, însă la fel de important este să nu maculăm memoria celor căzuți în decembrie 1989 prin recompensarea frauduloasă a falșilor revoluționari. Este fix în pixul lui Ciolacu, în calitate de premier și președinte al PSD, modificarea nedreptății prevăzute în legea 341/2004 și retragerea certificatelor milițienilor securiști de la Revoluție”, declară Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului pentru Politici Publice al USR și președinte al Asociației „O Țară ca Afară”.

Sunt mii de oameni, unii foarte tineri, care au fost în stradă în zilele lui decembrie 1989 și care au protestat pentru căderea comunismului.

Una dintre aceste tinere este Nicoleta Giurcanu, arestată, reținută și maltratată la Revoluție, când avea doar 14 ani. Ea mărturisește: „Este dureros pentru că unul dintre torționarii mei de la Secția 14 beneficiază de indemnizație de revoluționar, iar el, pur și simplu, la momentul ăla tortura și bătea manifestanții din noaptea de 21 decembrie. Ce pot să spun? Eu, un copil de 14 ani îl băteam pe el în garajul Secției 14 sau el mă bătea pe mine? Cine e victima și cine e călăul?”.

Ancheta integrală și lista celor 300 de colaboratori ai securității ca poliție politică poate fi accesată la următorul link.

Mărturia Nicoletei Giurcanu și detalii despre această nedreptate, pe canalul de youtube Mogul TV.