USR: Ciolacu își pregătește terenul să cheltuie, din nou, discreționar banii din bugetul de stat

USR: Ciolacu își pregătește terenul să cheltuie, din nou, discreționar banii din bugetul de stat

Premierul PSD Marcel Ciolacu își pregătește terenul ca și în anul 2024 să împartă discreționar, după bunul plac, banii din bugetul de stat, prin intermediul Fondului de rezervă. Pârghiile sunt asigurate printr-o ordonanță de urgență ce va fi adoptată astăzi, ordonanță prin care Guvernul PSD-PNL își recunoaște și incapacitatea de a atrage fondurile europene, arătând totodată că, atâta timp cât PSD și PNL sunt la putere, specialii vor rămâne mereu speciali.

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi o ordonanță de urgență „privind unele măsuri bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative”. Adică, o colecție de derogări și modificări de-a valma de diverse acte normative, în stilul binecunoscut al guvernelor PSD-PNL. Printre principalele prevederi ale Ordonanței:

– Ordonatorii principali de credite (ministere, primării etc.) pot fi obligați de către Ministerul de Finanțe să verse 10% din bugetele lor către Fondul de Rezervă al Guvernului

– Sumele prevăzute pentru cofinanțarea proiectelor europene „pot fi cedate la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”

– Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este exceptată de la prevederile referitoare la desființarea posturilor vacante.

Guvernul PSD-PNL ne dovedește, încă o dată, că este și leneș, și ticălos. Pe de o parte, Ciolacu merge pe aceeași direcție ca anul trecut, când nu a făcut rectificare bugetară și a cheltuit discreționar aproape 31 de miliarde de lei, fără transparență, după criterii de apartenență politică, adică pupatul inelului. Această practică este de model politic autocrat. Și, din păcate, către acolo ne îndreptăm. Pe de altă parte, prin ordonanța pe care o adoptă azi, Guvernul PSD-PNL recunoaște că nu-și face treaba și nu este capabil să atragă fondurile europene. Și, nu în ultimul rând, ne spune că specialii rămân speciali. ASF, autoritatea care a gestionat falimentarea a patru mari operatori de asigurări, este premiată cu o organigramă înțesată cu angajați care au zeci de mii de lei”, declară deputatul USR Alin Apostol, membru al Comisiei pentru administrație din Camera Deputaților.

Parlamentarul USR atrage atenția și asupra marii minciuni care se dovedește a fi, pe zi ce trece, promisiunea premierului Ciolacu de reorganizare a instituțiilor publice. Spre exemplu, reorganizarea agențiilor teritoriale pentru întreprinderi mici și mijlocii și turism, aprobată prin OUG 17/2024, are ca rezultat final creșterea numărului de angajați și majorarea salariilor acestora, precum și stabilirea unor beneficii.

Ciolacu propune reorganizarea agenţiilor teritoriale pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi turism, din 9 să se facă 3. Sună bine, dar cum ne-a obișnuit, una spune și alta face, pentru că, de fapt, crește numărul total de angajați, iar salariile sunt aliniate la «nivelul maxim» din Ministerul Antreprenoriatului. În plus, multe beneficii, ca de exemplu minimum 9 mașini per agenție și decontarea a 200 de litri/mașină/lună. Adică, cam pentru 3.000 de km pe lună, ca un taxi. Asta este reforma instituțiilor à la Ciolacu”, precizează deputatul USR Alin Apostol.

OUG 17/2024 se află acum în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților, iar USR va depune amendamente pentru a corecta toate aberațiile strecurate de PSD și PNL în actul normativ. Așa cum va face toate demersurile posibile pentru a-l împiedica pe premierul Ciolacu să folosească, abuziv și după bunul plac, banii țării, prin bugetul paralel pe care și-l crează.