USR îi solicită premierului Marcel Ciolacu reducerea taxării pe echivalentul salariului minim

USR îi solicită premierului Marcel Ciolacu reducerea taxării pe echivalentul salariului minim

USR îi solicită premierului Marcel Ciolacu reducerea taxării pe echivalentul salariului minim. Aproape jumătate din câștigul brut al românilor este azi luat de stat. România are cea mai mare taxare a salariilor mici și cel mai mare grad de sărăcie în muncă din Uniunea Europeană. Această situație nu mai poate continua. Statul român trebuie să ia urgent măsuri de schimbare a acestor politici de taxare păguboase.

„De ani de zile spunem că România are o problemă cu taxarea prea mare a muncii. Am oferit și o soluție: reducerea taxelor prin scutirea de la taxare pe salariul minim. În acest fel asigurăm o salarizare minimă decentă, stimulăm munca și reducem migrația economică a românilor în alte țări. În sistemul actual, creșterea salariului minim se face din pix la nivelul brut, iar statul încasează aproape 50% din această creștere, punând presiune asupra mediului de afaceri. În schimb, reducerea taxării ar face ca oamenii să rămână direct cu mai mulți bani în buzunar, fără nici o presiune suplimentară pentru angajatori, iar statul ar încuraja creșterea conformării și reducerea evaziunii”, declară deputatul Claudiu Năsui (USR), membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că nu susține scăderea impozitării pe salariul minim pe economie, ci mai degrabă promovarea unui sistem de deduceri. Premierul și-a argumentat poziția prin dorința de a evita ca și mai mulți angajați să fie încadrați pe salariul minim pentru a beneficia de o eventuală scădere a impozitării acestuia.

„Premierului Marcel Ciolacu i-au luat câțiva ani ca să realizeze ce tot spune USR, respectiv că avem cea mai mare taxare a salariilor mici din Uniunea Europeană. Să sperăm că nu îi va mai lua alți câțiva ani să înțeleagă și soluția pe care am propus-o: reducerea taxării prin scutirea taxelor pe salariul minim. Este o măsură de care ar beneficia toți românii, în condițiile în care problema de fond este cea a taxării ridicate a muncii în general. Haideți să introducem chiar și gradual această măsură, în paralel cu reducerea cheltuielilor aberante ale statului”, subliniază deputata Cristina Prună (USR), vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

USR solicită ca procesul de relaxare a taxării echivalentului salariului minim să fie demarat chiar de la data de 1 iulie a acestui an, în locul noii majorări a nivelului brut dorit de Guvern, care riscă altfel să pună pe butuci noi afaceri românești și să conducă la creșterea șomajului, cu efecte economice și sociale negative.