La alegerile din 9 iunie, românii din Diaspora au organizate 915 secții de votare unde pot să-și exprime dreptul la vot, fie că vor să se întoarcă în România, fie că plănuiesc să rămână în afara țării. În sprijinul acestora, USR Diaspora a pregătit o hartă cu locația fiecărei secții de votare.
„După ce au refuzat să adopte legislație electorală care să garanteze o desfășurare fără probleme a scrutinului în Diaspora, așa cum a fost în 2020, guvernanții nu au putut evita mărirea numărului de secții de vot, după ce au eliminat votul prin corespondență, pentru a încerca să evite un dezastru similar celui din 2019. Chiar și așa, nu au ținut cont de toate observațiile oamenilor din comunități în ceea ce privește locațiile. Românii din Diaspora vor merge la vot și vor penaliza fără drept de apel PSD și PNL pentru dezinteresul total față de milioanele de oameni pe care guvernarea lor dezastruoasă și lipsa de respect i-au gonit din țară”, declară senatorul USR de Diaspora Radu Mihail.
Harta secțiilor de votare din străinătate, pregătită de USR Diaspora pentru alegerile din 9 iunie, poate fi consultată: AICI.
„Îi invit pe toți românii din Diaspora să meargă la vot pe 9 iunie. Să aleagă România modernă, să-i voteze pe cei care se luptă pentru drepturile lor și să nu lase PSD și PNL să le fure viitorul. Faptul că vor putea vota pe 9 iunie în 915 secții de votare este o dovadă de normalitate. Dar să fie foarte clar: nu este suficient. Din păcate, PSD și PNL au refuzat toate inițiativele USR care facilitau votul pentru românii din străinătate. Pe lângă cele 915 secții, ar fi trebuit să existe două zile de votare și posibilitatea de a vota prin corespondență. Încă există zone cu distanțe mari pe care românii din Diaspora trebuie să le parcurgă până la secțiile de votare”, afirmă deputatul USR de Diaspora Iulian Lorincz.
USR va susține orice inițiativă care facilitează votul pentru românii din străinătate, dând astfel dovadă de respect față de cele peste 5 milioane de români din Diaspora.
PSD și PNL au respins în Senat, în cursul lunii martie, un proiect legislativ inițiat de parlamentarii Radu Mihail și Iulian Lorincz care ar fi permis românilor din Diaspora să voteze mai simplu, prin corespondență, deschiderea mai multor secții de votare în Diaspora, extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă și duminică), folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu. Votul final asupra inițiativei aparține Camerei Deputaților, dar, și dacă ar fi aprobate, măsurile nu s-ar mai putea aplica pe 9 iunie.
Un alt proiect USR în beneficiul Diasporei respins în Senat de PSD și PNL vizează înființarea de școli românești în străinătate, acolo unde o cer comunitățile locale. USR a propus o serie de criterii clare pentru înființarea școlilor românești din afara granițelor țării, la solicitarea comunităților, astfel încât acestea să nu mai fie doar proiecte pe hârtie, cum s-a întâmplat cu centrele comunitare și, în general, cu tot ce ține de Diaspora.
De-a lungul timpului, parlamentarii USR au depus și alte proiecte de lege în sprijinul românilor plecați în străinătate. Cel mai recent proiect, depus de parlamentarii Radu Mihail, Iulian Lorincz, Oana Țoiu și Irineu Darău, vizează soluționarea rapidă, într-un termen de maximum 6 luni, a dosarelor de pensii ale românilor care au lucrat în străinătate.