USR: Ca să-i apere pe securiști și rudele lor, Guvernul Ciolacu ignoră chiar și deciziile ICCJ și CEDO

USR: Ca să-i apere pe securiști și rudele lor, Guvernul Ciolacu ignoră chiar și deciziile ICCJ și CEDO

PSD și PNL nu știu ce să facă și să mai inventeze pentru a-i apăra pe securiști și pe rudele lor care ocupă demnități sau funcții publice. Sub semnătura premierului Marcel Ciolacu, Guvernul PSD-PNL susține, într-un punct de vedere negativ, că proiectul legislativ al deputatului USR Claudiu Năsui pentru deconspirarea rudelor lucrătorilor Securității ajunse în funcții publice nu trebuie să fie adoptat, deoarece ar institui un tratament discriminatoriu pe baza criteriului legăturii de rudenie și ar încălca dreptul la respectarea și ocrotirea vieții familiale. Or, CEDO spune cu totul altceva pe acest subiect.

Tot Guvernul PSD-PNL susține că „informațiile privind numele și trecutul unei anumite persoane din perspectiva activităților desfășurate de aceasta, cum sunt, spre exemplu, cele referitoare la calitatea de lucrător sau colaborator al Securității statului în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, se înscriu în sfera noțiunii de viață privată, iar aducerea la cunoștință publică a unor asemenea informații poate fi privită ca o interferență cu viața ei privată”.

Or, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit deja, invocând jurisprudența CEDO, că dezbaterea privind colaborarea cu organele fostei Securități este un subiect de interes public, de relevanță pentru întreaga societate, chiar și atunci când nu este vizată o persoană publică, ci o rudă apropiată acesteia. „S-a reţinut corect că pretinsa apartenenţă a tatălui reclamantei A., om politic, la fostele organe ale Securităţii este o chestiune ce excede sferei vieţii pur private, intrând în sfera vieţii publice prin prisma calităţii reclamantei de om politic”, se arată în Decizia ICCJ 1589/2015.

PSD și PNL apără din nou fosta Securitate. La 34 de ani de la Revoluție, fiii foștilor securiști sunt în guvern, candidează la primărie și ne refuză în continuare dreptul la memorie. Căderea comunismului nu a însemnat că am scăpat de comuniști. Dimpotrivă, călăii românilor de dinainte de decembrie 1989 au ajuns la putere și și-au dat în continuare pensii speciale și privilegii la care victimele lor nici nu visează. Punctul 8 de la Timișoara nu doar că nu s-a aplicat, dar pare că în clasa politică nu au acces decât foștii securiști și copiii lor. Haideți să aflăm oficial cine sunt foștii securiști și care sunt legăturile lor de rudenie în actuala clasă politică. Comunismul a omorât 2 milioane de români, a ținut 20 de milioane de români în sărăcie, chin și subdezvoltare și a mutilat România pentru multe generații. Avem dreptul măcar să știm”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Proiectul pe care Guvernul Ciolacu îl dorește respins reprezintă a patra încercare a deputatului Claudiu Năsui de a trece prin Parlament un proiect de lege care să contribuie la deconspirarea rudelor lucrătorilor fostei Securități și care ocupă acum demnități sau funcții publice. Proiecte similare au fost depuse în 2021, martie 2022 și octombrie 2022.

Conform inițiativei legislative, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ar urma să publice pe pagina de internet a instituției, un „registru” al tuturor lucrătorilor Securității, dotat cu funcții de căutare (după nume, după demnitatea ocupată, respectiv legătura de rudenie etc).

În urmă cu aproximativ o săptămână, proiectul a fost respins de PSD, PNL și UDMR în Senat, iar acum se află în circuit legislativ la Camera Deputaților.