Inițiativă USR pentru limitarea mandatelor șefilor serviciilor secrete

Inițiativă USR pentru limitarea mandatelor șefilor serviciilor secrete

Continuare a demersurilor pentru instituirea unui control civil real asupra serviciilor de informații, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect de lege prin care este limitat la 8 ani mandatul șefilor Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Direcției Generale de Protecție Internă a MAI (DGPI) și Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA).

Într-un stat de drept, serviciile secrete au un rol esențial. În România ultimilor ani, am văzut însă că serviciile sunt cele care pun miniștri, prim-miniștri și președinți de țară. Serviciile secrete sunt cele care s-au infiltrat în politică, în afaceri, în justiție, în presă și, de multe ori, puterea lor a depășit limita legală. Boala puterii este o boală care contaminează și șefii serviciilor secrete, nu doar politicienii. Avem în România șase servicii secrete, iar unul dintre ele este condus de 19 ani de aceeași persoană, persoană al cărei nume era vehiculat când a apărut domnul Cârstoiu drept candidatul surpriză al comasaților roșii-galbeni pentru Primăria Capitalei. Și mai avem în România un serviciu secret care, de mai bine de 365 de zile, nu mai are un șef civil, ci unul militar”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Proiectul USR modifică legile de organizare și funcționare a SRI, SIE, SPP, STS și MApN, precum și OUG 76/2016, în sensul introducerii precizării clare că mandatul directorului este de 4 ani și poate fi reînnoit o singură dată.

Limitarea mandatelor șefilor serviciilor de informații este o practică comună în democrațiile avansate, menită să prevină dictatura și să protejeze principiile statului de drept. Totodată, măsura contribuie la întărirea instituțiilor democratice și la asigurarea unei conduceri responsabile și responsivă la nevoile și schimbările societății.

Un alt proiect USR pentru a preveni eventualele abuzuri ale șefilor serviciilor de informații a fost depus tot de deputatul Emanuel Ungureanu în urmă cu aproximativ două săptămâni. Este vorba de inițiativa legislativă prin care cadrelor militare și angajaților civili ai Serviciului Român de Informații li se interzice, timp de 20 de ani după încetarea activității în SRI, desfășurarea de activități de consultanță sau asistență. De asemenea, la începutul lunii mai, deputații USR au votat pentru ca serviciile să nu poată interveni în justiție și în presă, iar Parlamentul să aibă mai multe pârghii de control asupra serviciilor, dar, din păcate, majoritatea PSD-PNL s-a situat de partea serviciilor.