USR: Boloș mai face o instituție doar ca să-i pună și mai mult la treabă pe antreprenori

USR: Boloș mai face o instituție doar ca să-i pună și mai mult la treabă pe antreprenori

Senatoarea USR Adina Săniuță, membră a Comisiei pentru buget-finanțe din Senat, îl acuză pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, că se folosește de catastrofa numită e-TVA pentru a crea noi locuri călduțe pentru protejații de partid, prin instituirea unui „Comitet Naţional pentru Decontul precompletat RO e-TVA”.

Adina Săniuță susține că graba cu care ministrul Boloș a încercat să implementeze noua măsură, lipsa totală de transparență și mimarea, abia în ultimul ceas, a dialogului cu experții contabili și mediul de afaceri, pot fi explicate și prin tentativa guvernanților de a trece „pe sub radar” crearea unui nou set de sinecuri pentru apropiații de partid.

Constituit prin ordin de ministru, noul „Comitet Național pentru Decontul precompletat RO e-TVA” va fi format din reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, Centrului Național de Informații Financiare, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Vamale Române, STS precum și „alte entități de drept public sau privat, în calitate de invitați”.

Ce înseamnă asta? Posibilitate de a da liber la noi posturi pentru sinecuriștii mufați la banii statului. Mâine-poimâine, Guvernul o să dea o ordonanță în care va spune că e nevoie de noi oameni care să reprezinte ANAF, STS, Vama în acest comitet, că e un volum mare de muncă. Dacă te uiți la lista atribuțiilor și responsabilităților Comitetului, ea nu este decât o lungă înșiruire de frunze de tăiat la câini”, spune Adina Săniuță.

De asemenea, senatoarea USR atrage atenția că, în cele 888 de zile de guvernare ale PSD-PNL, în fiecare zi au fost angajați 38 de noi bugetari, așa că „ce mai contează acum câteva zeci de posturi pentru un comitet pentru implementarea unei inepții care nu va reduce evaziunea, nu va rezolva problemele reale cu care se confruntă statul atunci când vrea să colecteze mai mulți bani la buget”.

USR a susținut și va susține digitalizarea activității instituțiilor statului, a ANAF și a procesului de  colectare a TVA, digitalizare care dezvoltă economia pe baze sănătoase și corecte, și nu prin măsuri prost gândite și și mai prost implementate care duc, în cele din urmă, la îngroparea economiei reale a României.

USR consideră că ANAF ar trebui să verifice acele companii unde au suspiciuni de fraudă, nu să considere fiecare contribuabil ca potențial infractor. Mai mult, Ministerul Finanțelor trebuie să înțeleagă că fiecare taxă mărită, incluzând taxele mari pe muncă, nu are cum să crească gradul de colectare, pe termen lung.