USR: Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL au mințit Comisia Europeană că restructurează aparatul bugetar

USR: Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL au mințit Comisia Europeană că restructurează aparatul bugetar

Marius Vasiliu, analist în cadrul Departamentului de Politici Publice al USR și fost secretar de stat MIPE, arată că Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL i-au mințit nu doar pe români că restructurează administrația publică, în timp ce au umflat și mai tare aparatul bugetar. Aceeași minciună au livrat-o Comisiei Europene, așa cum au făcut-o și în privința deficitului bugetar. Iar efectul ar putea fi dramatic pentru România: CE ar putea decide în 2025 suspendarea fondurilor europene, atât cele clasice, cât și cele prin PNRR.

În septembrie 2023, Ciolacu și Boloș s-au angajat în fața Comisiei Europene că vor implementa reformele din PNRR și vor reduce și cheltuielile statului, practic singura cale de bun simț care să ducă și către reducerea deficitului. Nu doar că nu și-au respectat angajamentele, dar au raportat alte cifre pe deficitul bugetar – 5,68%. În realitate, deficitul pe 2023 a fost aproape 7% (și trebuia să fie 4,4%). Și la fel va fi și în 2024, deși deficitul trebuia să ajungă la 3%. Cât despre reforma în administrația publică, s-au lăudat că taie 200.000 de posturi. Vacante, adică posturi neocupate care nu generau nicio cheltuială. Iar praf în ochi pentru a acoperi realitatea”, declară Marius Vasiliu.

Dincolo de faptul că „marea restructurare” a fost amânată cu 6 luni față de termenul avansat inițial, cifrele furnizate chiar de Ministerul de Finanțe arată o cu totul altă poveste decât cea pe care o împing PSD și PNL public: la sfârșitul lunii aprilie 2024 erau cu 33.411 mai mulți angajați la stat decât în septembrie 2023, lună în care Ciolacu și Ciucă s-au angajat că fac restructurarea.

Zecile de mii de noi posturi la stat, destinate în mare parte clientelei de partid, vin în contextul în care salariații și antreprenorii din România au fost împovărați de PSD și PNL cu taxe noi sau majorate de la 1 ianuarie 2024. Următorul val de scumpiri va veni la 1 iulie, când costul traiului în România va deveni și mai mare odată cu majorarea accizelor la carburanți. Apogeul va fi atins, cel mai probabil, în 2025, după încheierea anului electoral.

Cât despre PNRR, reamintim că încă este așteptată evaluarea Cererii de plată 3, depusă în decembrie 2023 cu o întârziere de 9 luni. Au trecut deja 4 luni peste durata prevăzută pentru evaluare și nu sunt nici semnale îmbucurătoare în privința primirii prea curând a celor 2,7 miliarde de euro aferente acestei cereri.

Cel mai probabil, pentru minciunile PSD-PNL care afectează în continuare deficitul bugetar, ne așteaptă o decizie fără precedent în 2025: aceea de suspendare a fondurilor europene. Și PNRR, și cele clasice. În timpul ăsta, singura preocupare a lui Ciolacu și a lui Ciucă e disputa pe data alegerilor, dispută apărută pentru că nu s-a găsit pentru Iohannis vreo funcție de anvergură mondială sau măcar europeană”, afirmă fostul secretar de stat din MIPE.