Ligia Deca a modificat, prin OUG, a treia oară legile Educației. USR îi cere să explice de ce și care e direcția în care îndreaptă Educația

Ligia Deca a modificat, prin OUG, a treia oară legile Educației. USR îi cere să explice de ce și care e direcția în care îndreaptă Educația

Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere ministrului Educației, Ligia Deca, să clarifice public de ce este nevoie să modifice legile Educației pentru a treia oară în mai puțin de un an, prin ordonanță de urgență.

Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru învățământ din Senat, arată că primele victime ale răzgândirilor repetate și heirupismelor doamnei Deca sunt exact copiii acestei țări, ultimii pe lista de priorități a unei guvernări complet iresponsabile, care duce nu doar educația, ci toată țara în haos.

„După ce a moșit ani în șir România Educată, Ligia Deca cârpește din nou legile Educației cu o ordonanța de urgență, ordonanță pe care o coace de vreo trei luni. Printre zecile de modificări, inclusiv cu greșeli de redactare, Ligia Deca duce din nou în derizoriu o temă esențială în lumea de azi – siguranța școlară. În numele prevenirii violenței în școală, care este o problemă cât se poate de reală ascunsă sub preș de toți responsabilii, Ligia Deca face praf regulile de protecție a datelor personale și iar aruncă educația în aer”, afirmă senatorul USR Ștefan Pălărie.

Senatorul USR remarcă, de asemenea, că din OUG a dispărut o ticăloșie imobiliară, „Afacerea Superficia”, o invenție mafiotă gândită de Ligia Deca și de o serie de rectori ca să transforme universitățile în agenții imobiliare, care pot face afaceri prin exploatarea domeniului public.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dincă, președinta Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senat, atrage atenția că legile Educației au fost scrise prost de la bun început, iar noua ordonanță nu rezolvă o serie întreagă de probleme, inclusiv pe cea a burselor de merit.

„O să avem bursă de merit cumulată cu bursa de «reziliență» pentru minimum 30% dintre elevi. Dar, dacă nu se încadrează în criteriile stabilite de minister, vor beneficia mai puțin de 30%, iar criteriile de acordare nu sunt menționate în mod transparent. Tot ce vor, de fapt, este să rămână criteriile în mâinile ministrului, ca să le poată schimba după bunul plac. Bursele îi costă prea mult și și-au dat seama că acelor bani le-ar sta mai bine în buzunarul sinecurilor lor”, afirmă Silvia Dinică, senator USR.

De asemenea, Silvia Dinică remarcă, ironic, și faptul că, după șapte luni, Ligia Deca a sesizat, cu greutate, că informatica este știință exactă, astfel încât facultățile de informatică vor putea primi cu 33% mai mulți bani pentru bursele studenților. „Am depus acum șapte luni modificarea legii în acest sens, dar inițiativa mea e ținută în sertarele Parlamentului”, mai arată Silvia Dinică.

USR îi cere public doamnei Ligia Deca să renunțe la cârpirea legilor educației după cum bat interesele de partid în coaliția de guvernământ și, în schimb, să organizeze o consultare extinsă, cu toți factorii interesați: experți in educație, profesori, elevi, studenți și părinți, pentru a se găsi o formulă finală pentru cele două legi ale educației, care să țină seama strict de interesele beneficiarilor procesului de învățământ: elevii și studenții. USR reamintește că în timpul dezbaterilor din Parlament pe Legile Educației a cerut să fie discutate aceste modificări în mod serios și a venit cu 200 de amendamente care au fost respinse de majoritatea PSD și PNL fără argumente.