În contextul declarațiilor ministrului Sănătății despre oportunitatea instalării de camere video în spitale, USR solicită PSD să susțină proiectul depus de parlamentarii Emanuel Ungureanu, Cristina Prună și Adrian Wiener. Inițiativa prevede, printre altele, instalarea de camere video în secțiile de terapie intensivă (ATI), unitățile de primiri urgențe (UPU) sau compartimentele de urgențe din toate spitalele publice și private. În acest fel, vor fi protejate simultan drepturile pacienților și ale medicilor.
Inițiativa legislativă depusă de USR, care a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social, nici măcar nu a fost repartizată comisiilor de specialitate din Senat. Solicităm PSD ca proiectul să fie dezbătut și aprobat cu rapiditate, dacă tot spune ministrul Rafila că susține ideea USR. Altfel, declarațiile ministrului PSD al Sănătății vor rămâne în categoria „vorbe, nu fapte”, iar vorbele nu îi ajută pe românii care au nevoie de sistemul sanitar românesc, sistem marcat de tragedii în lanț în mandatul lui Alexandru Rafila.
Nu în ultimul rând, solicităm ministrului PSD al Sănătății să citească mai cu atenție proiectul când va trebui Guvernul Ciolacu să emită un punct de vedere.
„Rafila a declarat, fără să clipească, că el nu este de acord cu montarea butoanelor de panică în ATI. Doar că proiectul de lege inițiat de USR nu prevede așa ceva. Noi cerem ca butoanele de panică să fie instalate obligatoriu în saloanele obișnuite din toate unitățile sanitare, de stat sau private. Deci Alexandru Rafila ori a comentat proiectul de lege fără să-l citească atent, ori zice un neadevăr doar pentru că propunerea vine de la USR și să nu arate că aplaudă 100%. Important este să luăm decizii în interesul pacienților și personalului medical, nu pe simpatii politice”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.
Inițiativa privind instalarea camerelor video și a butoanelor de panică în spitale reprezintă una din prioritățile USR în actuala sesiune parlamentară, alături de introducerea „Pilonului 2” în Sănătate, prin care pacientul va avea posibilitatea să-și aleagă, cu aceiași bani, asigurătorul de sănătate, medicul și spitalul, fie că e de stat sau privat.