Au trecut aproape două luni de când sute de mii de pensionari s-au trezit cu pensii reduse, unele chiar înjumătățite, ca urmare a recalculării în baza noii legi a pensiilor. Alte mii de persoane, care trebuiau să iasă la pensie după 1 septembrie, se așteaptă și ele să primească pensii mai mici, tot din cauza aberațiilor din legea PSD-PNL a pensiilor. Cu toate acestea, Guvernul Ciolacu-Ciucă-Iohannis refuză să găsească o soluție și, mai mult de atât, continuă să blocheze în Parlament soluțiile propuse de USR pentru corectarea nedreptății făcute celor care au muncit în grupe de muncă și celor cu dizabilități.
„Trecerea timpului nu rezolvă nedreptatea din legea pensiilor, așa cum ar vrea domnii Ciolacu și Ciucă. Nici pentru cei care au lucrat în condiții grele, nici pentru cei cu dizabilități, nici pentru militari. Iar asta se vede în protestele săptămânale. Am depus proiect de lege în Parlament care să facă dreptate, o dată pentru totdeauna, dar candidatul Ciolacu și supusul Ciucă consideră că dreptatea e doar pentru unii. Cât timp legea pensiilor nu ține cont de contributivitate, riscăm să pierdem alți bani din PNRR, așa cum s-au pierdut deja 500 de milioane de euro din cauza numirilor din pix în companiile energetice. Luptăm, domnule Ciolacu, cu nedreptatea dumneavoastră și e doar o chestiune de timp până când veți pierde această luptă”, declară deputatul USR Radu Miruță.
Proiectul USR de lege care ar îndrepta aberațiile din noua lege a pensiilor, inițiat în luna mai de parlamentarii Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău, a fost blocat de PSD și PNL în Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat la începutul lunii octombrie.
USR a solicitat dezbaterea și adoptarea lui de urgență în Camera Deputaților, dar PSD s-a opus și, mai mult, a impus ca inițiativa să treacă, în mod absolut excepțional, prin nu mai puțin de 10 comisii (șase pentru aviz și alte patru pentru raport). O dovadă în plus că PSD și Marcel Ciolacu nu vor să rezolve problema pensionarilor: termenul pentru aviz era 21 octombrie, dar doar comisii au emis avizul.
„Pensia trebuie să fie un drept câștigat prin muncă și contribuții și revolta oamenilor este justificată, nu acceptă ca munca lor de o viață să fie ștearsă din pixul Guvernului, în timp ce același Guvern protejează pensii speciale în medie de zece ori mai mari decât pensia contributivă. Legea noastră îndreaptă nedreptățile făcute celor cu grupe de muncă și cu dizabilități și tot presiunea pensionarilor este cea care a forțat celelalte partide să o voteze aproape în unanimitate la Senat. Cerem PSD și PNL să respecte termenul de dezbateri și să votăm săptămâna viitoare legea USR, ca sa nu fie nevoie să așteptăm alt președinte pentru a o semna spre promulgare”, precizează deputata USR Oana Țoiu.
USR susține că drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuțiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se întâmplă acum, prin noua lege a pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupe de muncă. Aceștia au fost obligați să plătească o contribuție suplimentară – inițial de 10%, în prezent de 8% – pe toată durata activității lor, contribuție destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum și multiplicarea punctajului lunar proporțional cu salariul obținut. Deciziile de recalculare primite în ultimele luni, cu reduceri ale pensiilor chiar și de peste 4.000 de lei, arată însă că acești oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb.
„Ne-am săturat de minciuni. Să fie clar: Guvernul nu a rezolvat nicio inechitate. PSD și PNL doar promit și se fac, apoi, că uită. În acest timp, prea mulți pensionari suferă. Demersurile USR de corectare a problemelor sunt blocate, iar ministra PSD a Muncii refuză să vină în Senat să răspundă la întrebări. Această sfidare trebuie să se termine. Insistăm în Parlament cu soluțiile noastre și e nevoie să avem pensionarii alături de noi în acest demers”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.
Proiectul USR propune modificarea noii legi a pensiilor astfel încât să fie recunoscute condițiile deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate. Prin urmare, aceștia ar beneficia în continuare de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.
În cazul celor cu dizabilități, USR cere stabilirea valorii punctului de referință în funcție de stagiul de cotizare conform legilor în vigoare la data pensionării, precum și dublarea punctelor suplimentare pentru persoanele cu handicap grav sau handicap mediu, astfel încât să fie compensate corect eforturile suplimentare pe care acestea le depun în activitatea lor profesională.