USR: PSD și PNL una spun, alta votează în Parlament. Ciolacu și Ciucă vor șefi de servicii pe modelul Pahonțu

USR: PSD și PNL una spun, alta votează în Parlament. Ciolacu și Ciucă vor șefi de servicii pe modelul Pahonțu

Cu ochii la votul românilor, pe care încearcă să-l obțină prin tot felul de promisiuni fără acoperire și minciuni, PSD și PNL susțin, cu ai lor candidați la președinție, că trebuie limitat mandatul șefilor serviciilor secrete. În Parlament însă, PSD și PNL fac pe dos decât spun public și resping propunerea USR prin care mandatul șefilor serviciilor secrete ar fi limitat la 8 ani.

USR a depus în luna iunie, sub semnătura deputaților Diana Stoica și Emanuel Ungureanu, un proiect de lege prin care este limitat la 8 ani mandatul șefilor Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Direcției Generale de Protecție Internă a MAI (DGPI) și Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA).

Proiectul USR se bazează pe o practică comună în democrațiile avansate, menită să prevină dictatura și să protejeze principiile statului de drept, și face parte dintr-un demers mai amplu de instituire a unui control civil real asupra serviciilor de informații.

Cu toate acestea – și în ciuda declarațiilor publice ale liderilor PSD și PNL -, proiectul USR a primit raport de respingere din partea Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaților și a Comisiei comune pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, comisii în care PSD și PNL dețin majoritatea.

Motivul respingerii este total lipsit de logică: „Legea nr. 14/1992 este un act normativ cu o vechime considerabilă, a cărui actualizare necesită o abordare complexă, presupunând modificări de fond, substanțiale, realizate în cadrul unui pachet normativ în care să fie incluse și modificări ale unora dintre actele normative cadru, incidente domeniului securității și apărării naționale”.

De fapt, PSD și PNL se dau peste cap să conserve puterea și influența șefilor serviciilor secrete într-o țară în care acestea funcționează într-o deplină secretomanie, în care avem un serviciu (SRI) fără șef civil de mai bine de 1 an, iar un alt serviciu (SPP) este condus de 19 ani de aceeași persoană (persoană care rămâne în funcție și după ieșirea la pensie).

Votul în plenul Camerei Deputaților pentru respingerea inițiativei USR va fi dat, cel mai probabil, lunea viitoare, după care proiectul va merge spre dezbatere în Senat.