Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă zic public că vor limitarea mandatelor șefilor serviciilor secrete, dar partidele lor fac fix pe dos când este vorba de modificarea în consecință a legislației. Proiectul USR prin care se interzice șefilor serviciilor secrete să stea în funcție mai mult de două mandate a fost astăzi dezbătut pe repede-înainte, iar respingerea lui va fi votată mâine de majoritatea PSD-PNL.
„PSD și PNL tremură de frica serviciilor, nu vor să taie șefilor acestora nici din lungimea mandatelor, nici din putere. Una spun la televizor Ciolacu și Ciucă, alta fac în Parlament PSD și PNL. Ca și cum serviciile secrete ar controla cele două partide, inclusiv conducerile lor. USR este singurul partid cu adevărat civil din România. USR vrea separarea puterii serviciilor, exercitată strict în matca constituțională, de politic și de puterea pe care ar trebui să o aibă Parlamentul, prin votul cetățenilor. USR vrea un control real asupra serviciilor secrete”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Atragem atenția că, deși inițiativa depusă de deputații USR Diana Stoica și Emanuel Ungureanu îi vizează pe șefii SRI, SIE, SPP, STS, DGPI și DGIA, raportul de respingere a fost întocmit de Comisia pentru apărare din Camera Deputaților și Comisia comună pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.
În plus, deși proiectul USR modifică legile de organizare și funcționare pentru cele șase servicii secrete, respingerea este motivată doar prin trimitere la Legea de organizare și funcționare a SRI. Cât despre motivul în sine al respingerii, este unul gen „respingem modificarea pentru că legea este prea veche” („Legea nr. 14/1992 este un act normativ cu o vechime considerabilă, a cărui actualizare necesită o abordare complexă, presupunând modificări de fond, substanțiale, realizate în cadrul unui pachet normativ în care să fie incluse și modificări ale unora dintre actele normative cadru, incidente domeniului securității și apărării naționale”).
„Exemplul domnului Lucian Pahonțu, șef al SPP de 19 ani, este elocvent. Atât de mare este puterea pe care o are acesta, știind cine intră și cine iese din vilele de protocol pe care le populează unii dintre șefii din PSD și PNL, încât, și după ieșirea la pensie, i s-a găsit un loc de muncă, «civil» fiind, tot la șefia SPP. Domnul Pahonțu mai rămâne un pic la conducerea serviciului. Această practică trebuie să înceteze”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu.