Când nu face totul pentru a-l împinge pe George Simion în turul II al prezidențialelor, Marcel Ciolacu încearcă să-i păcălească pe români cu tot felul de promisiuni mincinoase, inclusiv unele care vizează protejarea mediului și dreptul românilor la un aer curat. În realitate, este doar un nou episod din jocul ipocrit de campanie al șefului PSD, pentru că, dincolo de vorbe, PSD face totul pentru a bloca atât noul Cod silvic, cât și alte demersuri care ar veni în apărarea pădurilor și a spațiilor verzi.
Noul Cod silvic, în care USR a reușit să introducă mai multe măsuri necesare, cerute de ani de zile de societatea civilă, va fi votat în plenul Camerei Deputaților, cel mai probabil, de abia după alegeri. Și, la fel de probabil, va suferi atunci modificări majore în favoarea mafiei lemnului și a dezvoltatorilor imobiliari, pentru că PSD nu va mai avea nicio teamă să masacreze noul Cod silvic după bunul plac.
Adoptat deja de Senat și cu raport preliminar de la Comisia pentru mediu, noul Cod silvic trebuia să mai primească, astăzi, raport de la Comisia juridică, respectiv Comisia pentru agricultură. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, pentru că nici săptămâna aceasta nu s-a întrunit Comisia pentru agricultură condusă de ex-ministrul PSD Adrian Chesnoiu.
„PSD blochează noul Cod silvic. Săptămâna trecută, PNL se lăuda că «a convins» celelalte grupuri parlamentare ca noul Cod silvic să fie introdus pe ordinea de zi a plenului, pe prima poziție chiar. Dar, ce să vezi? Asta înseamnă fix ZERO, atâta timp cât proiectul de lege nu are și rapoartele necesare. Practic, Ciolacu se pozează în campanie că plantează copăcei și bagă mii de euro în publicitate cum că ar proteja pădurile, PNL se laudă în presă că a depus niște hârtii prin Parlament, dar proiectul tot blocat este. Este de-a dreptul halucinant și dovada clară că acești oameni nu vor nicio reformă, că sunt de acord să fie distruse pădurile din România și spațiile verzi”, declară deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.
USR a solicitat, în mod repetat, ca noul Cod silvic să fie adoptat de Parlament înainte de alegeri, ca o garanție că în acesta rămân măsuri importante precum cele pentru protejarea arborilor seculari și a spațiilor verzi din localități, pentru sancționarea infractorilor și acces liber în păduri. Pentru că este înainte de alegeri, PSD nu a spus „nu” fățiș, dar a folosit toate pârghiile parlamentare pentru a bloca noul Cod silvic, deși termenul pentru adoptarea a fost depășit de aproape șase luni.
Aceeași tactică – una spun în fața camerelor, alta fac în Parlament – abordează oamenii lui Ciolacu și în ceea ce privește proiectul de lege pe care primarul general, Nicușor Dan, l-a cerut a fi respins de Parlament, proiect prin care PSD și PNL au avut grijă să introducă tot felul de prevederi toxice, astfel încât să se poată construi orice pe spațiile verzi private.
„Săptămâna trecută, înlocuitoarea Laurei Vicol Ciorbă a cerut amânarea cu o săptămână a dezbaterii în Comisia juridică pentru a fi chemați primarul Nicușor Dan, reprezentanți ai societății civile și experți în domeniu. Apoi, în stilul caracteristic al PSD, proiectul s-a volatilizat de pe ordinea de zi a Comisiei și nu se mai discută astăzi respingerea lui. Adevărul e că vor să dea o lege pentru mafia imobiliară, dar vor să o dea după alegeri. Vor să dea drumul să fie distruse toate spațiile verzi din orașele noastre, pentru ca oamenii conectați la PSD și PNL să facă munți de bani în detrimentul sănătății noastre”, afirmă Diana Buzoianu.
Reamintim că USR susține cele 20 de puncte ale primarului general și va face toate demersurile parlamentare pentru a îndrepta aberațiile strecurate în legi de PSD și PNL în ultimii 30 de ani, aberații care au permis nu doar abuzurile de la reabilitarea planșeului Pieței Unirii, ci și haosul urbanistic din Capitală și masacrarea spațiilor verzi ale orașelor. Primele proiecte de lege din pachetul convenit de președinta USR, Elena Lasconi, cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, au fost deja depuse în Parlament, în urmă cu aproximativ o lună.