Solicitare USR către ministrul Predoiu privind abuzurile Poliției care vrea să instaureze cenzura pe Facebook

Solicitare USR către ministrul Predoiu privind abuzurile Poliției care vrea să instaureze cenzura pe Facebook

Deputatul USR Allen Coliban, membru în Comisia de control a SRI, a trimis o solicitare către ministrul Cătălin Predoiu în care îi cere să explice modul discreționar în care acționează Poliția, atunci când vizitează cetățeni la domiciliu pentru ce au scris pe Facebook.

„Sub conducerea lui Cătălin Predoiu, riscăm ca Poliția, în loc să se ocupe de infractori și de amenințările la ordinea de drept, să se transforme în Poliția Internetului. Sunt infractori care dorm bine mersi acasă și pe care nu îi caută poliția, în schimb sunt cetățeni care primesc câte trei vizite de la Poliție pentru că scriu un pamflet pe Facebook. Astfel de acțiuni agravează lipsa de încredere în instituțiile statului care oricum a ajuns la un nivel îngrijorător de mic”, spune deputatul Allen Coliban.

Deputatul USR l-a întrebat în scris printr-o întrebare parlamentară pe ministrul Afacerilor Interne care este structura Poliției Române care se ocupă cu monitorizarea rețelelor de socializare, care este misiunea acestei structuri și care sunt criteriile prin care sunt selectate postările din spațiul online care necesită intervenție operativă.

Cetățenii au început să reclame pe Facebook că s-au trezit cu Poliția la ușă pentru postări ironice.

Caz concret: https://www.facebook.com/eroan.catelu/posts/pfbid0spKvj6rsHyYrZckKU4T2kNP9AacSygcGGSyQNzg3Qv3MvdpeCqxzwbscsmzbnDsvl

De asemenea, deputatul USR a cerut cadrul legal pentru desfășurarea acestor acțiuni și care sunt faptele prezumtiv a fi incriminate, care reclamă astfel de intervenții. Allen Coliban a cerut și numărul de intervenții similare care au avut loc în perioada 15.11.2024 – 11.02.2025. USR amintește că, în perioada campaniei electorale, mai mulți cetățeni au fost hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru ca au spus pe internet cu cine vor să voteze.

USR face eforturi constante în Parlament pentru ca legislația să fie adaptată vremurilor în care trăim și să avem reguli care să protejeze utilizatorii, nu să-i hărțuiască și să-i expună și mai mult la manipulare.