Deși, de la an la an, crește suma pe care statul o datorează companiilor pentru concediile medicale ale angajaților, PSD și PNL resping soluția USR de compensare cu taxele pe care firmele le au de plată către buget. La aproape 3 ani de la depunere, proiectul USR a primit, luni, raport negativ de la Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.
„Știu cât de greu este pentru antreprenori să-și crească afacerea, să-și plătească la timp salariile și taxele și să construiască ceva durabil. Am fost acolo și sunt încă acolo, ca antreprenor. De aceea, am propus o lege simplă și corectă: statul să compenseze automat sumele datorate pentru concediile medicale cu taxele și impozitele datorate de companii și angajați și să nu mai țină blocate, luni sau chiar ani de zile, miliarde din banii firmelor, fără să plătească dobândă. PSD și PNL resping însă această soluție. Antreprenorilor li se cere punctualitate și li se percep penalități, în timp ce statul ignoră cu desăvârșire obligațiile pe care le are față de plătitorii de taxe. USR nu acceptă această dublă măsură și va continua să lupte pentru ca antreprenorii să fie respectați, nu ignorați”, declară Viorel Băltărețu, co-inițiator al propunerii legislative și fost deputat USR.
Soluția corectă a compensării a fost propusă, în aprilie 2022, sub semnătura deputaților Violeta Alexandru și Viorel Băltărețu, în condițiile în care restanțele statului către angajatori au crescut constant, la fel și perioada în care firmele își primesc banii.
Realitate este mai mult decât evidentă chiar din statisticile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:
– 2022 – restanțe de 2,6 miliarde lei
– 2023 – restanțe de 3,4 miliarde lei
– 2024 – restanțe de 4,1 miliarde lei.
La data de 28 februarie 2025, datoria statului către companii pe motiv de concedii medicale ajunsese la 4,2 miliarde lei.
De reținut că, pentru aceste sume pe care nu le-a plătit la timp, statul nu datorează penalități. De aceea, inițiatorii proiectului USR au propus și ca întârzierile în decont să atragă penalități și dobânzi pentru stat, similar cu obligațiile pe care le au privații când întârzie să plătească datorii la stat.
„Dacă există voință politicǎ, un astfel de proiect, care ajută și angajatorii, dar și statul să își respecte obligațiile, poate trece de Parlament în doar câteva zile. Problema există, noi am identificat soluția, trebuie doar să o trecem de Parlament și să o vedem pusă în aplicare. Antreprenorii din România merită suport real din partea statului, nu vorbe goale și promisiuni care nu le ajută cu nimic planurile de business, dar nici pe angajați”, afirmă senatoarea USR Violeta Alexandru.