Iulian Lorincz, deputat USR și președintele delegației României la Adunarea Parlamentară a OSCE, a transmis o solicitare oficială către conducerea organizației pentru trimiterea de observatori internaționali care să monitorizeze alegerile prezidențiale din luna mai pe durata tuturor etapelor procesului electoral, nu doar în ziua alegerilor, și inclusiv în ceea ce privește media online, astfel încât alegerile să fie protejate de propaganda rusă.
În solicitarea adresată președintei AP-OSCE, Pia Kauma, și secretarului general Roberto Montella, deputatul USR subliniază necesitatea unei misiuni solide de observare electorală în România, inclusiv prin trimiterea de observatori pe termen lung și scurt, dar și prin consolidarea componentei de monitorizare media.
„România are nevoie de o prezență pe tot parcursul procesului electoral. Solicit sprijinul AP-OSCE pentru a asigura că standardele democratice sunt respectate. Este esențial ca această misiune să includă și o componentă serioasă de monitorizare media, în special online, întrucât dezinformarea – răspândirea de știri false în mediul online – este una dintre principalele arme ale războiului hibrid purtat de Rusia împotriva democrației. Distribuirea conținutului digital a adus provocări semnificative, iar actorii ostili, precum Rusia, au exploatat acest lucru pentru a manipula opinia publică și a semăna neîncredere în instituțiile democratice”, declară Iulian Lorincz.
Deputatul USR amintește că România a fost nevoită să anuleze alegerile prezidențiale organizate în noiembrie 2024 din cauza unor ingerințe externe grave.
„România a fost nevoită să ia măsuri fără precedent și să anuleze recentul tur de scrutin prezidențial din cauza unor nereguli grave legate de războiul hibrid dus de Rusia împotriva țării noastre. Alte țări din regiune, precum Republica Moldova, s-au confruntat cu aceleași atacuri hibride”, completează deputatul USR.
În scrisoarea transmisă AP-OSCE, Iulian Lorincz susține includerea în misiune a tuturor etapelor procesului electoral, de la deciziile Biroului Electoral Central (BEC) și până la hotărârile Curții Constituționale.
„Avem nevoie ca întreaga perioadă electorală să fie monitorizată. Este important ca observatorii AP-OSCE să urmărească nu doar ziua votului, ci și toate deciziile luate de instituțiile românești – de la BEC la CCR”, conchide Lorincz.
USR reiterează, astfel, angajamentul pentru organizarea unor alegeri corecte, transparente și libere de orice formă de interferență externă. România are nevoie de o democrație puternică, protejată cu toate instrumentele disponibile.