Aer curat pentru noi toți. Proiectul USR care face ca arderile ilegale să fie mai ușor de sancționat, adoptat de Parlament

Aer curat pentru noi toți. Proiectul USR care face ca arderile ilegale să fie mai ușor de sancționat, adoptat de Parlament

Arderile ilegale vor fi mai ușor de sancționat penal, pas important pentru ca noi toți să avem șansa să respirăm un aer mai curat, după ce Parlamentul a adoptat proiectul inițiat de deputata USR Diana Buzoianu de modificare a regimului deșeurilor. Odată promulgată legea, calitatea aerului va fi introdusă printre factorii la care se pot raporta procurorii atunci când stabilesc existența unui prejudiciu în cazul infracțiunilor de mediu, precum arderile ilegale de deșeuri.

Românii pierd, în medie, patru ani din viață din cauza poluării aerului. Astăzi, ca urmare a unei modificări făcute în 2023, ca să poată fi sancționată o infracțiune legată de gestionarea deșeurilor trebuie să fie arătat un prejudiciu, fie în legătură cu calitatea solului sau subsolului, fie a apelor. Lipsește însă criteriul calității aerului. Astăzi, am corectat această aberație pentru că avem nevoie de o legislație clară, care să ne protejeze sănătatea”, declară deputata USR Diana Buzoianu, președintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților și inițiator al proiectului de lege.

Deși legislația privind regimul deșeurilor (OUG 92/2021) ar trebui să reglementeze toate aspectele care determină sau nu incidența unei infracțiuni de gestionare a deșeurilor, poluarea aerului nu a fost inclusă, în mod paradoxal, printre criteriile care pot fi luate în seamă pentru a calcula prejudiciul acestor infracțiuni.

Situația este cu atât mai absurdă cu cât avem în România un număr extrem de mare de infracțiuni de mediu, iar făptuitorii nu pot fi trași la răspundere, de multe ori, doar pentru că normele incriminatorii nu sunt redactate corespunzător, în termeni clari.

De exemplu, într-un răspuns formulat la o întrebare adresată de Diana Buzoianu, Ministerul Public a răspuns că în perioada 2021-2023 a crescut numărul dosarelor înregistrate cu privire la arderile ilegale de la 0 la 172, dar un singur dosar a ajuns pe masa judecătorilor, 28 au fost clasate și în 31 de dosare s-a decis renunțarea la urmărirea penală.

Legea adoptată astăzi este o victorie pentru sănătatea oamenilor și pentru protecția mediului. Realitatea din teren, inclusiv în Maramureș, ne arată cât de grav poate deveni impactul poluării atunci când statul stă deoparte. Faptul că aerul contaminat va putea fi luat oficial în calcul în evaluarea prejudiciilor în cazurile penale este un pas uriaș. Odată promulgată, legea nu se va aplica doar în Maramureș, ci în toată țara, dar pentru mine are o miză dublă: vreau ca ea să fie un instrument concret în lupta pe care o duc pentru ecologizarea iazurilor de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus, pentru finanțarea urgentă a lucrărilor necesare și pentru sancționarea celor care, ani de zile, au închis ochii. Este o bătălie pentru viață, iar asta nu are voie să mai fie amânată”, afirmă deputatul USR de Maramureș Brian Cristian, co-inițiator al proiectului de lege adoptat astăzi.