În loc să rezolve o problemă reală și gravă – lipsa medicamentelor esențiale din farmacii și spitale, Guvernul Ciolacu alege, din nou, să întoarcă spatele pacienților. PSD și PNL au respins în Comisia de Sănătate proiectul legislativ inițiat de deputata USR Diana Stoica, care ar fi contribuit la reducerea crizei de medicamente. Votul lor arată dispreț total față de bolnavii cronici și lipsă de interes pentru siguranța sanitară a românilor.
„Siofor, Euthyrox sunt nume care sigur vă sună cunoscut. Pacienții cu boli grave le căutau disperați pe rețelele de socializare, pentru că în farmacii nu se mai găseau. Chiar și la începutul acestui an am avut o nouă criză de medicamente în România, la pastile clasice, pentru toate afecțiunile, de la boli cardiovasculare la cele autoimune. Situația era atât de gravă încât spitalele au ajuns să trimită pacienții oncologici să își caute medicamentele prin oraș, pentru că nu le mai aveau pe stoc. Până când mai vrea Guvernul Ciolacu să își bată joc de cei mai amărâți oameni din țara asta? Cât îi va mai sabota pe producătorii locali care ar putea să ne ajute să avem o oarecare independență pe această zonă de securitate națională? Sperăm că până la momentul plenului să le vină mintea la cap și să adoptăm de urgență acest proiect de lege”, declară deputata USR Diana Stoica.
Ce propune USR prin legea inițiată de Diana Stoica:
– Deduceri fiscale de 25% din taxa clawback pentru investițiile în capacități de producție de medicamente în România: sprijin concret pentru producătorii locali, astfel încât țara noastră să devină mai puțin dependentă de importuri.
– Exceptarea de la taxa clawback pentru medicamentele esențiale, cu risc ridicat de dispariție de pe piață, pentru a preveni discontinuitățile.
– Obligația Ministerului Sănătății de a publica o listă clară cu medicamentele cu risc de dispariție, pentru a putea acționa în timp util.
În plus, reamintim cǎ Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și actual europarlamentar USR, a inițiat mai multe măsuri pentru a combate lipsa medicamentelor esențiale în România. În 2016, în timpul mandatului său de ministru, a introdus în legislație lista medicamentelor esențiale recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a asigura disponibilitatea acestora pe piața românească. Totodată, a implementat un sistem de raportare în timp real a lipsei medicamentelor, disponibil la adresa www.medicamentelipsa.ro, și un sistem de monitorizare a stocurilor cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
În 2017, succesorul său la conducerea Ministerului Sănătății a abrogat lista medicamentelor esențiale, iar sistemul de raportare a fost neglijat.
În prezent, în calitate de europarlamentar, Vlad Voiculescu susține adoptarea unui act legislativ la nivel european privind medicamentele critice, care urmărește consolidarea capacității de producție a Europei, diversificarea lanțurilor de aprovizionare și reducerea dependenței de importuri din afara UE.
De ani de zile, Ministerul Sănătății, condus de PSD majoritar, refuză să facă minimul necesar: o listă clară a medicamentelor cu risc de discontinuitate și un plan serios pentru sprijinirea producției interne. Între timp, guvernul mimează grija față de pacienți, dar realitatea din spitale și farmacii îl contrazice zilnic.
Proiectul de lege poate fi consultat AICI.