Astăzi, în comisiile raportoare din Senat, s-a dezbătut ordonanța Guvernului privind emiterea cărților electronice de identitate fără domiciliu în România pentru românii din Diaspora.
Parlamentarii USR de Diaspora, Iulian Lorincz și Cătălin Bochileanu, au depus o serie de amendamente pentru a se asigura că:
- Toți românii din străinătate, indiferent dacă locuiesc într-un stat membru UE sau în afara UE, vor putea beneficia de aceste măsuri;
- Aceștia vor avea posibilitatea de a obține și cărți de identitate simple, care vor fi puse în circulație începând cu luna mai, fără a fi nevoiți să aștepte până când se vor emite cărțile electronice.
Guvernul nu are un calendar clar
Parlamentarii PSD-PNL au respins amendamentele USR. Deși reprezentanții Guvernului au anunțat în comisie că românii din străinătate, indiferent de țară, vor putea solicita cărțile electronice de identitate spre finalul anului, aceștia nu au putut oferi un calendar precis în acest sens.
Potrivit senatorului Cătălin Bochileanu, „Românii din afara granițelor țării trebuie să beneficieze de cărți de identitate cât mai rapid și, de aceea, am solicitat ca aceștia să beneficieze și ei de cărțile de identitate simple care vor fi emise începând cu data de 20 mai. Nu ne putem baza pe promisiunile Guvernului, atâta timp cât nu există un calendar de implementare. PSD și PNL au pus din nou pe pauză drepturile românilor din Diaspora, prin respingerea amendamentelor noastre”.
USR va monitoriza îndeaproape implementarea acestor măsuri și va insista ca termenul asumat de Guvern să fie respectat.
Proiectul USR avansează în Parlament
„Românii din Diaspora au fost lăsați fără acte de identitate prea mult timp, iar acest lucru trebuie să înceteze. Ei nu cer privilegii, ci doar respect și tratament egal. Guvernul are datoria să livreze aceste măsuri fără întârzieri și să asigure că MAI are resursele necesare pentru a evita acest blocaj”, susține deputatul Iulian Lorincz.
Aceastǎ nedreptate la adresa diasporei ar putea fi corectată prin inițiativa legislativă USR (PL-x 101/2025) care asigură acte de identitate românilor din Diaspora. Proiectul USR a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților. Termenul de raport este 28 aprilie.