În noul proiect legislativ prin care se laudă că vor „termina” odată cu pensiile speciale din magistratură, PSD și PNL au introdus în mod intenționat mai multe prevederi asupra cărora Curtea Constituțională s-a pronunțat deja, cu scopul evident ca și această lege să fie declarată neconstituțională și să nu se aplice vreodată. Pentru corectarea situației și pentru a avea, în sfârșit, o lege aplicabilă, parlamentarii USR au depus mai multe amendamente care să corecteze situația.
„Praf în ochii alegătorilor! Domnul Crin Antonescu ne anunța, cu emfază, că rezolvă problema pensiilor speciale ale magistraților. Proiectul pe care l-au depus liderii PSD-PNL este însă neconstituțional, făcut special să fie respins de Curtea Constituțională. De aceea, am depus amendamentele necesare pentru a face un proiect viabil, care să rezolve perioada de tranziție până la atingerea vârstei de pensionare de 65 de ani, dar și să elimine posibilitatea acordării de pensii cu o valoare mai mare decât veniturile magistraților în activitate”, declară deputatul USR Alin Stoica, inițiator al amendamentelor USR.
Noul proiect PSD-PNL de „reformă” a pensiilor speciale va fi dezbătut săptămâna viitoare în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților și, marți, a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
Unul dintre amendamentele USR vizează eșalonarea vârstei standard de pensionare astfel încât să fie respectată decizia Curții Constituționale 467/2023.
Concret, pe proiectul PSD-PNL, un magistrat care are acum 45 de ani va putea ieși la pensie în 2030 (la vârsta de 50 de ani). În schimb, un magistrat care are acum 44 de ani va putea ieși la pensie de abia în 2046 (când va atinge vârsta de 65 de ani, prevăzută în tabelul cu eșalonarea vârstei de pensionare). Cu alte cuvinte, la o diferență de vârstă de doar 1 an între cei doi magistrați, al doilea are de așteptat cu 16 ani mai mult până poate ieși la pensie. Or, în decizia menționată, CCR a spus deja că creșterea intempestivă a vârstei de pensionare de la un an la altul este motiv de neconstituționalitate.
Pentru corectarea acestui motiv de neconstituționalitate, USR propune o creștere a vârstei de pensionare echilibrată, în trepte egale, câte 9 luni în plus pe an.
Alte amendamente USR vizează modul de calcul și limita maximă a pensiei de serviciu pe care să o încaseze magistrații.
Pe de o parte, USR a formulat amendament astfel încât să fie respectate decizia CCR 467/2023 și Carta europeană privind statutul judecătorilor, care prevăd că magistrații trebuie să beneficieze de venituri din pensii apropiate veniturilor pe care le avea în perioada de activitate profesională. Or, o scădere de la 80% la 65% a procentului aplicat bazei de calcul al pensiei, așa cum au propus PSD și PNL, poate fi interpretată ca o diminuare a unui drept și poate reprezenta temei de neconstituționalitate.
Pe de altă parte, USR propune ca pensia magistraților să fie cel mult egală cu indemnizația de încadrare netă din ultima lună de activitate, fără să fie luate în calcul alte venituri (sporuri, bani pentru concediul neefectuat etc), așa cum ar vrea PSD și PNL. USR consideră că indemnizația acordată unui magistrat în funcție are o valoare suficient de mare pentru a asigura stabilitatea economică a magistratului pensionar. Reamintim că valoare brută a indemnizației este, pentru magistrații cu o vechime de peste 25 de ani, între 16.429 lei (procuror judecătorie) și 26.250 de lei (judecător ICCJ).
USR va face toate demersurile parlamentare pentru ca reforma pensiilor speciale să se întâmple cu adevărat, cu respectarea deciziilor anterioare ale CCR, și să fie eliminate privilegiile sfidătoare care îi costă pe români peste 17 miliarde de lei pe an.
România are nevoie de un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate, nu pe privilegii politice și complicități între partide. Iar PSD și PNL nu trebuie lăsate ca, de dragul specialilor, să piardă sute de milioane de euro din bani europeni, bani care pot fi folosiți pentru dezvoltarea și modernizarea României!