Ministerul Energiei trebuie să vină urgent cu soluții eficiente de susținere a industriei românești. Anunțurile triumfaliste nu țin loc de reindustrializare așa cum promite în mod constant guvernul României.
”Ministrul Burduja ne anunță lansarea unui program numit pompos “cel mai ambițios program de eficientizare energetică a industriei românești”. Bugetul programului este de 150 de milioane de euro, iar alocarea maximă pe proiect poate fi de 30 de milioane de euro. În final putem avea și numai 5 beneficiari ai noului program. E ca o compresă cu apă pusă pe fruntea unui pacient bolnav, care arde de febră, dar care ne este prezentată ca un tratament inovator. Și pe urmă ne mai mirăm că boala se agravează și pacientul intră în comă” declară deputata Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.
Industria românească face apel de ani de zile la măsuri concrete de sprijin, într-un context de piață dificil, la care s-au adăugat și provocările inerente procesului de decarbonizare și odată cu acestea creșterea prețului energiei electrice. Lipsa de răspunsuri reale ale ministrului Burduja la provocările generate de decarbonizare a putut fi văzută la începutul acestui an. România nu are niciun plan în actualul context european de rediscutare a politicilor Green Deal din perioada viitoare.
“Industria europeană plătește un preț al energiei electrice de 2 sau chiar de 3 ori mai scump decât competitorii lor americani sau chinezi. Dacă chiar voia să ajute industria cu banii din Fondul pentru Modernizare nu mai lăsa la nivelul deciziei politice alocarea acestor bani. I-am sugerat de mai multe ori ministrului Burduja să gândească un mecanism prin care băncile să aloce, pe criterii de piață acești bani, iar ministerul să folosească banii din certificatele de carbon (Fondul pentru Modernizare) pentru a ajuta firmele să plătească dobânzile. Astfel, ar fi beneficiat mai multe companii din industrie de aceste fonduri, nu doar o mână de firme alese pe criterii mai degrabă politice,” a adăugat Cristina Prună.
În opinia deputatei USR, ar fi nevoie de o accelerare a investițiilor în producția de energie. Avem proiecte precum centrala pe gaz de Iernut, care din amânare în amânare a ajuns să se apropie de finalizare cu ani de zile după termenul inițial, sau legea energiei eoliene offshore, prin care s-au stabilit termene nerespectate deja, dar nimeni nu răspunde pentru asta.