Diagnostic: ​Sănătatea este bolnavă. Iată cum ​o facem bine​

●︎ Înființăm Pilonului 2 al Sănătății ●︎ Transferăm spitalele la autoritățile locale ●︎ Evaluarea personalului și finanțarea secțiilor vor include un bonus care depinde de părerea pacienților ●︎ Bonus de rural izolat pentru medicii de familie ●︎ Programe de screening și depistare precoce oncologică cu acces universal și echitabil ●︎ Analize gratuite și la timp pentru monitorizarea sarcinii ​

Vizunea noastră

Ne dorim un sistem de sănătate în care pacientul alege, un sistem performant, cu circuite adecvate, flexibil, cu resursă umană și materială suficientă unui act medical de calitate.

Ne dorim respect pentru pacient și medic. Vrem un sistem medical accesibil pe toate palierele sale, cu servicii pre- și post-spitalizare mult mai diversificate și personalizate, cu programe de prevenție, screening și depistare precoce, paliație accesibilă pentru toți cei care au nevoie. Un sistem mai descentralizat, cu autorități locale mult mai implicate.

Ne dorim o nouă lege a malpraxisului – un nou contract social între medic și pacient. Nu ne mai dorim monopolul Casei Naționale de Asigurări, ci concurență pe o piață liberă de asigurări de sănătate, cu pachete de servicii personalizate.

accent

Unul din două decese în România este prematur și evitabil. Acest fapt se datorează și performanței foarte slabe a sistemului de sănătate. Astfel, boli care ar putea fi depistate mai repede, tratate mai eficient, chiar prevenite în totalitate, conduc la deces prematur sau dizabilitate.

Sistemul public de sănătate este subfinanțat, fragmentat, funcționează mereu la limita de avarie, are o proastă guvernanță, este extrem de birocratizat, are accesibilitate redusă, clădiri vechi, insalubre, cu circuite improprii, care au autorizații de funcționare temporare și planuri de conformare perpetue. Dotarea este precară, personalul insuficient, materialele sanitare puține și de slabă calitate.

Pilonul 2 al Sănătății

Situația actuală

„S-a atins plafonul”, o frază pe care toți pacienții din România o aud de fiecare dată când au nevoie de serviciile medicale. Singurul asigurător din România care dă din umeri și nu-și îndeplinește obligațiile în momentul în care se întâmplă un eveniment asigurat este CNAS. Deși stă pe un buget care a tot crescut și în ciuda faptului că numărul de pacienți a tot scăzut, calitatea serviciilor medicale a rămas codașă în UE.

Plătim taxe pe sănătate pe toate veniturile, dar când avem nevoie de servicii medicale trebuie să le plătim în mod real din buzunar, la privat sau prin șpagă.

Ce se schimbă pentru tine

Vom înființa Pilonului 2 al Sănătății prin care fiecare român va avea dreptul să-și aleagă un alt asigurător decât CNAS.

Cu o sumă de 2.220 de lei/an (echivalentul a jumătate din contribuțiile pe sănătate dintr-un salariu minim), fiecare va putea să găsească servicii mai bune decât ale CNAS.

Concurența va pune presiune și pe CNAS să-și schimbe metehnele și să-și îmbunătățească serviciile, ceea ce în sistemul actual nu are nici interes, nici presiune să facă.

Finalizăm descentralizarea: decizia, la un vot distanță

Situația actuală

Sistemul de sănătate este pierdut în tranziția descentralizării. O parte din finanțarea spitalelor vine de la Casa de Asigurări Județeană, o parte de la bugetul Ministerului Sănătății.

Finanțarea este impredictibilă și insuficientă, completată prin rectificări in extremis cu datorii împinse la limita arieratelor.

Ce se schimbă pentru tine

Transferăm spitalele la autoritățile locale.

Această finanțare de „lanț scurt” și din bugetele locale va dinamiza autoritățile locale, acestea devenind mai reactive la necesități, cetățeanul fiind la un vot distanță de cei responsabili de starea spitalului lor.

Evaluarea reală a costurilor și creșterea calității guvernanței în Sănătate

Situația actuală

„Plata pe caz rezolvat” în așa-numitul sistem DRG este de fapt o finanțare paușală a medicinei de spital; o împingere excesivă în registrul contabil a practicii medicale.

Subfinanțarea este compensată prin angajarea insuficientă de personal, achiziții întârziate și insuficiente, diferite plafoane de finanțare pentru analize și investigații, toate răsfrânte asupra calității actului medical.

Ce se schimbă pentru tine

Propunem o evaluare corectă și transparentă a costurilor reale ale funcționării spitalelor din România, în parametrii corecți, cu personal suficient și materiale sanitare și dispozitive medicale adecvate.

Evaluarea personalului și finanțarea secțiilor va include un bonus care depinde de feedbackul agregat al pacienților, colectat prin sistemul gestionat acum de MS și STS.

Vom realiza un audit de performanță anual pentru Casa de Asigurări de Sănătate și pentru programele naționale gestionate de Ministerul Sănătății și o operațiune radicală de transparentizare. Vei primi direct informații despre cum sunt cheltuiți banii tăi de sănătate.

Creșterea accesului la medicina primară

Situația actuală

Avem sute de localități în România fără niciun fel de acces la medicina primară, vârsta medie a medicului de familie fiind de 57 de ani. Monitorizarea activă, monitorizarea sarcinilor și prevenția sunt profund deficitare.

Accesibiltatea sistemului de sănătate românesc este printre cele mai slabe din Europa, nevoile medicale nesatisfăcute fiind enorme.

Ce se schimbă pentru tine

Vom crește autonomia medicilor de familie în prescrierea unor medicamente sau în recomandarea unor investigații, prin corectarea anomaliilor din Contractul-Cadru.

Vom institui un bonus de rural izolat pentru medicii de familie care decid să-și deschidă cabinete în aceste zone – plata per pacient majorată cu 100% față de urban, pentru a face atractivă relocarea.

Vom debirocratiza și vom descărca povara administrativă de pe cabinetele de medicină de familie. Vom acoperi nevoia de asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari pentru populațiile vulnerabile.

Mai puține cazuri mortale de cancer

Situația actuală

Prea multe cancere sunt depistate în stadii avansate, atunci când e prea târziu. Avem printre cele mai mici rate de supraviețuie cu cancer din UE. Accesul la terapia oncologică inovativă este extrem de întârziat.

Astăzi, durează 828 de zile aprobarea unor terapii noi în România.

Statul lent înseamnă moarte pentru oameni.

Ce se schimbă pentru tine

Vom sprijini dezvoltarea de programe de screening și depistare precoce oncologică cu acces universal și echitabil – cancer de sân, cancer de col uterin și cancer de colon, pulmonar și prostată.

Vom asigura în paralel dezvoltarea capacității infrastructurii de medicină oncologică din România de a prelua cazurile noi (medici oncologi, dezvoltarea chirurgiei oncologice în fiecare județ, dezvoltarea infrastructurii de radioterapie și de paliație).

Vom înjumătăți perioada de timp care trece între aprobarea terapiilor oncologice noi de către Agenția Europeană a Medicamentului și disponibilitatea lor în România.

Stop Nosocomiale

Situația actuală

Astăzi, infecțiile asociate actului medical sunt o problemă majoră. Mult prea multă suferință și decese evitabile. Suntem în fața unei veritabile probleme de siguranță națională. Legea propusă de USR și adoptată de Parlament care introduce o metodologie de depistare este ignorată.

Am prins în PNRR o măsură prin care recompensăm spitalele care raportează corect și iau măsuri. Nu este corect aplicată. Nosocomialele rămân o problemă de ipocrizie sistemică și lipsă de preocupare.

Ce se schimbă pentru tine

Normarea minimă obligatorie a unităților sanitare cu personal medical specializat – epidemiologie, igienă, boli infecțioase.

Finanțarea distinctă, dedicată a serviciilor de prevenire a infecțiilor. Continuarea și permanentizarea liniei de finanțare dedicate din PNRR.

Clarificarea rolului și responsabilităților medicilor curanți, direcțiilor de sănătate publică județene și a Institutului de Sănătate Publică în monitorizarea infecțiilor.

Program „monitor” pentru gravide

Situația actuală

Gravidele din România trebuie „să se descurce”.

Sistemul public de sănătate este o junglă care reprezintă un stres în sine. Sarcina nu e monitorizată decât cu efort individual.

Nașterea în sine este o loterie, fiecare spital are reguli proprii și femeia este supusă stresului.

Ce se schimbă pentru tine

Vom introduce analize gratuite și la timp pentru monitorizarea sarcinii: independente de plafonul acordat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Creșterea numărului de teste pentru boli metabolice și endocrinologice congenitale și creșterea ariei de acoperire.

Introducerea „orei magice” în spitalele publice, când mamele au dreptul să-și țină bebelușul lângă ele în contact direct după naștere, precum și a prezenței tatălui la naștere.

Clarificarea cazurilor de malpraxis: protejăm pacienții și medicii

Situația actuală

În caz de eroare medicală, procesele durează ani de zile fără a se analiza activitatea întregii echipe medicale, ci, cel mai adesea, analiza e izolată, limitată la faptele unei persoane.

Există, astfel, riscul ca pacienții prejudiciați să nu recupereze prejudiciul, persoana culpabilă să nu aibă nicio consecință, iar o persoană nevinovată să aibă parte de un proces îndelungat.

Pacienții așteaptă timp îndelungat daunele.

Ce se schimbă pentru tine

Nu vei mai face pe detectivul pentru a afla persoana culpabilă, ci furnizorul de servicii medicale va răspunde pentru întreg personalul din subordine. Tu vei recupera prejudiciul de la asigurătorul furnizorului de servicii medicale.

Acesta din urmă se va îndrepta împotriva asigurătorului personalului medical aflat în culpă.

Se combate, astfel, medicina defensivă, chemarea în judecată constantă a personalului medical fiind una dintre fricile care determină neasumarea unor intervenții medicale de către acesta.

Digitalizarea în Sănătate

Situația actuală

Spitalele sunt pline de înscrisuri, arhivele gem, pixul și hârtia încă sunt instrumente medicale esențiale. Birocrația a devenit o povară și răpește din timpul acordat pacientului și actului medical.

Ce se schimbă pentru tine

Funcționalizarea Dosarului Electronic de Sănătate.

  • Istoric medical care urmează pacientul – trasabil și ușor accesibil

Înființarea Registrelor Naționale de Boală.

  • Dezvoltarea de politici de sănătate publică bazate pe date epidemiologice
  • Alocarea eficientă a resurselor
  • Integrarea eficientă a circuitelor digitale
  • Platforme de programare pentru consultații și investigații

Deblocăm posturile din Sănătate ținute la sertar

Situația actuală

România are un deficit major de medici în spitale. În același timp, tinerii medici, care și-au terminat specialitatea, nu pot concura pentru un post în spitale, pentru ca diferiți șefi de secții/managerii numiți politic le țin blocate pentru pilele lor și nu le scot la concurs. Neavând nicio perspectivă, mulți dintre ei pleacă din țară.

Ce se schimbă pentru tine

Vom avea transparență + competiție corectă pentru ocuparea acestor posturi.

  1. Centralizarea tuturor posturilor existente pe un singur website (Ministerul Sănătății + ministere și instituții cu rețea proprie)
  2. Examen național (de două ori pe an) pe modelul celui de rezidențiat (toate spitalele sunt obligate să scoată la concurs aceste posturi vacante, participanții își bifează opțiunile și în funcție de notă sunt alocați în unitatea spitalicească aferentă din România).

Sprijin pentru dependenți, zero toleranță pentru marii traficanți

Situația actuală

Milioane de români sunt victimele dependențelor de droguri sau de jocuri de noroc. Copii și adulți care devin victime ale unui flagel și care, din păcate, nu reușesc mereu să găsească o cale de scăpare.

Astăzi, copiii știu de unde pot cumpăra droguri din școala lor, iar marii traficanții de droguri zburdă liberi prin portul Constanța. Ministrul PNL de Interne a recunoscut deschis că au pierdut lupta cu traficanții.

Astăzi, cei care devin dependenți nu au nici un fel de sprijin din partea statului pentru a se vindeca.

Ce se schimbă pentru tine

Protejăm copiii, îi ajutăm pe cei care au nevoie de tratament și curățăm străzile și școlile de traficanții de droguri.

  1. Centre de prevenire și tratament al dependențelor (droguri, jocuri de noroc, alcool etc). Programe de reabilitare și reintegrare socială și suport pentru familiile celor afectați.
  2. Consiliere psihologică. Introducem accesul gratuit la consiliere psihologică pentru dependențe, direct cu trimitere de la medicul de familie.
  3. Întărim instituțiile pentru a curăța străzile și școlile de traficanții de droguri. Președinta Elena Lasconi va ridica tema luptei cu drogurile pe agenda CSAT, la prima ședință pe care o va prezida.

Program național pentru sănătatea dentară

Situația actuală

Sănătatea dentară a românilor continuă să fie deficitară, cu doar 20% din populație accesând servicii stomatologice anuale.

Amânarea vizitelor la stomatolog contribuie la agravarea problemelor dentare, ducând la complicații severe, inclusiv pierderea dinților la vârste relativ tinere.

Accesul la servicii decontate din asigurări de sănătate este limitat, doar o treime dintre asigurați beneficiind de astfel de servicii.

De asemenea, educația privind igiena dentară este insuficientă, ceea ce agravează problemele existente.

Ce se schimbă pentru tine

Vom implementa un Program național de prevenire a cariei dentare, care va asigura controale stomatologice gratuite pentru copii și campanii de educație privind igiena orală.

Vom extinde accesul la servicii stomatologice decontate prin creșterea plafonului de decontare și simplificarea procedurilor pentru atragerea cabinetelor stomatologice în sistemul de asigurări.

Vom asigura proteze dentare accesibile pentru vârstnici oferind acces la servicii stomatologice de bază la costuri accesibile și extinzând serviciile în zonele defavorizate

O Românie pentru toți,
nu doar pentru unii

O viziune pentru:

Lo