Tineri implicați în societate, ​pregătiți pentru ziua de mâine​

●︎ Introducerea votului de la 16 ani în alegerile locale, pentru a crește gradul de implicare a tinerilor în viața publică ●︎ Limităm la 5 ani perioada de închiriere a locuințelor ANL și le deschidem pentru tineri ●︎ Extinderea vaccinării anti-HPV gratuite ●︎ 4 ședințe de consiliere psihologică pe lună decontate de CNAS ●︎ Îmbunătățirea educației pentru sănătate în școli ●︎ Introducerea doctoratului profesional ●︎ Cursuri de conducere, predate la liceu​

Vizunea noastră

O Românie a drepturilor, a oportunităților și a incluziunii. Asta vor tinerii pentru România. Și așa îi vom cointereresa pentru viitorul lor.

Avem încredere în judecata lor, de aceea vom scădea vârsta pentru dreptul la vot la 16 ani.

Vom aplica politici concrete pentru locuire cu chirii decente. Consilierea psihologică și cea profesională vor deveni o normalitate.

Educația pentru sănătate și vaccinarea anti-HPV sunt teme pe care USR le pune curajos pe agenda publică. Ipocrizia nu schimbă România, curajul o face.

Votul de la 16 ani

Situația actuală

Votul este permis doar de la 18 ani, deși tinerii de 16 ani pot munci și contribui economic. La ultimele alegeri, aproximativ 300.000 de tineri cu vârsta de 18 ani au votat pentru prima dată.

Totodată, tinerii de 16-17 ani nu sunt implicați în deciziile comunității, ceea ce duce la o slabă reprezentare a intereselor lor.

Ce se schimbă pentru tine

Introducerea votului de la 16 ani în alegerile locale crește implicarea tinerilor în viața publică.

Tinerii pot influența direct deciziile locale, devenind mai responsabili civic.

Testarea la nivel local permite o integrare treptată a tinerilor în procesul democratic.

Chirii decente pentru tineri

Situația actuală

Accesul la locuințe decente devine din ce în ce mai dificil pentru tineri și pentru persoanele cu venituri reduse.

Patrimoniul public este exploatat într-un mod ineficient, iar asta a dus la un număr foarte ridicat de imobile neutilizate.

Locuințele primite de primării de la persoane care nu au moștenitori sunt adesea lăsate în paragină.

Ce se schimbă pentru tine

Locuințele oferite de ANL și primării (vom pune bazele legislative pentru structuri tip ANL locale) reprezintă o soluție viabilă pentru tineri care își încep cariera și nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a achiziționa o locuință pe piața liberă.

Locuințele ANL vor avea limitare de contract la 5 ani pentru a ajunge în mod real la tineri.

Locuințele moștenite de primării de la persoanele fără moștenitori vor fi reabilitate și oferite tinerilor la chirii modice pentru 5 ani.

Protejarea împotriva HPV și asigurarea accesului la vaccinare

Situația actuală

Mulți tineri nu au acces la vaccinarea anti-HPV, ceea ce crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin și alte tipuri de cancer asociate.

De asemenea, nivelul de informare și conștientizare în rândul tinerilor și familiilor lor cu privire la riscurile virusului HPV și beneficiile vaccinării este insuficient.

Ce se schimbă pentru tine

Prin extinderea vaccinării anti-HPV gratuite, tinerii vor avea acces egal la protecție împotriva cancerului de col uterin și altor tipuri de cancer asociate cu acest virus, indiferent de statutul lor socio-economic.

De asemenea, implementarea programului de vaccinare va crește nivelul de informare și conștientizare în rândul tinerilor și al familiilor lor despre riscurile virusului HPV și beneficiile vaccinării. Acest lucru va conduce la o acceptare mai largă a vaccinului.

Servicii de consiliere psihologică pentru tineri

Situația actuală

Mulți tineri se confruntă cu provocări precum anxietatea, depresia sau stresul academic, iar accesul la servicii de consiliere psihologică este limitat. Costurile ridicate și lipsa de resurse au ca rezultat direct ignorararea sănătății mintale.

În plus, fără un sistem de sprijin accesibil și eficient, mulți tineri rămân fără ajutorul de care au nevoie, perpetuând astfel decalajele în sănătate și creând o presiune suplimentară asupra comunităților și a sistemului de învățământ.

Ce se schimbă pentru tine

Vom înlesni servicii gratuite de consiliere psihologică ce le vor permite tinerilor să-și gestioneze mai bine emoțiile și să dezvolte abilități  sănătoase de gestionare a anxietății, a depresiei și a stresului academic.

Prin decontarea unui număr de 4 de ședințe pe lună de consiliere psihologică de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), se va asigura accesul la aceste servicii pentru toți tinerii, indiferent de statutul lor financiar. Această inițiativă va contribui la reducerea inegalităților în sănătate.

Servicii de consiliere psihologică pentru tineri /2

Situația actuală

În prezent, rețeaua limitată de parteneri ai CNAS pentru consilierea psihologică restricționează accesul tinerilor la o varietate de specialiști și metode, iar suma decontată este adesea insuficientă pentru a acoperi costurile complete ale serviciilor necesare.

Aceste limitări conduc la o ofertă redusă și inadecvată de sprijin pentru problemele emoționale și psihologice ale tinerilor.

Ce se schimbă pentru tine

Extinderea rețelei de parteneri CNAS și modificarea sumei decontate vor permite accesul la un număr mai mare de psihologi și specialiști, oferind o gamă diversificată de resurse și abordări.

Aceasta va îmbunătăți sănătatea mintală a tinerilor, contribuind la performanțe academice mai bune și la reducerea stigmatizării problemelor de sănătate mintală prin normalizarea accesului la consiliere în mediul educațional.

Extinderea serviciilor de consiliere profesională pentru tineri

Situația actuală

Elevii din clasele a VIII-a adesea nu beneficiază de consiliere adecvată care să le ofere claritate asupra intereselor și abilităților lor. Fără sesiuni de consiliere timpurie, tinerii pot întâmpina dificultăți în identificarea opțiunilor educaționale și a oportunităților de carieră care să se alinieze cu pasiunile și competențele lor reale.

De asemenea, absența simulărilor de interviuri și a feedback-ului personalizat limitează dezvoltarea abilităților necesare pentru succesul în carieră și nu le oferă ocazia de a învăța din experiențele practice.

Ce se schimbă pentru tine

Vom extinde serviciile de consiliere profesională. Elevii vor avea acces la sesiuni care îi ajută să-și identifice interesele și abilitățile prin teste de orientare profesională și discuții cu consilieri specializați. Acest suport le va oferi informații detaliate despre opțiunile educaționale și oportunitățile de carieră disponibile. 

Simulările de interviuri și feedback-ul personalizat le vor permite tinerilor să dezvolte abilități esențiale de comunicare și gestionare a stresului.

Îmbunătățirea educației pentru sănătate în școli

Situația actuală

Accesul la educație pentru sănătate în școli este adesea limitat și nu este bine integrată în curriculum, informațiile despre educația sexuală și nutrițională fiind adesea insuficiente.

Totodată, instruirea cadrelor didactice lasă de dorit.

Ce se schimbă pentru tine

Vom sprijini includerea în curriculum a educației pentru sănătate într-o formă comprehensivă, cu o structură progresivă adaptată vârstei.  

De asemenea, vom sprijini crearea de programe de formare specifică pentru cadrele didactice, ceea ce va duce la creșterea calității în învățământ.

Îmbunătățirea educației pentru sănătate în școli /2

Situația actuală

Activitățile educaționale legate de nutriție sunt adesea superficiale, fără componente practice.

De asemenea, educația despre igiena personală, vaccinare, stilul de viață și subiecte conexe este deficitară.

Ce se schimbă pentru tine

Organizarea de ateliere practice pentru o viață sănătoasă și de excursii educative pentru a învăța despre sursele alimentelor poate fi o soluție pentru a promova alegerile informate și sănătoase în viață.

De asemenea, includerea de lecții despre igiena personală și importanța vaccinării va fi esențială în acest domeniu.

Introducerea doctoratului profesional

Situația actuală

Doctoratele existente sunt în principal axate pe cercetare teoretică, fără o concentrare suficientă pe aplicarea practică a cunoștințelor în rezolvarea problemelor reale, ceea ce rezultă în lipsa de oportunități pentru profesioniștii cu experiență de a aduce contribuții concrete.

Ce se schimbă pentru tine

Vom propune introducerea doctoratului profesional care va include cursuri avansate relevante pentru practica profesională și ar avea ca element central proiecte de cercetare aplicată.

Ele pot fi completate cu secțiuni de mentorat și susținute prin colaborări extinse cu organizații sau instituții relevante domeniului.

Introducerea cursului de conducere auto ca disciplină în licee

Situația actuală

Învățământul „gratuit” îi învață o multitudine de cunoștințe cu valoare incertă în viața reală, dar pentru o abilitate de bază, cum este condusul, este nevoie de bani și efort suplimentar.

Ce se schimbă pentru tine

Propunem introducerea, ca disciplină la liceu, a cursului de conducere auto.

Tinerii vor dobândi o calitate care le va permite să se angajeze mai ușor la terminarea liceului.

Astfel, liceul va deveni mai atractiv.

O Românie pentru toți,
nu doar pentru unii

O viziune pentru:

Lo