USR propune un prim pachet de soluții concrete pentru a elimina birocrația inutilă de care se lovesc cetățenii români, atât cei din țară cât și cei din Diaspora, atunci când sunt nevoiți să își reînnoiască actele de identitate.

Pe adresa Comisiei de Tăiat Hârtii 2 (CTH2), cetățenii au trimis numeroase sesizări privind procesul excesiv de birocratic pe care trebuie să îl parcurgă atunci când solicită eliberarea actelor de identitate. O situație des reclamată CTH2 îi privește pe românii din Diaspora, care sunt obligați să facă un drum în țară ori de câte ori este necesar să își reînnoiască actele de identitate.

În țară, cetățenii reclamă procedurile extrem de birocratice atunci când sunt nevoiți să își reînnoiască actele de identitate chiar dacă datele lor de identificare nu s-au schimbat.

Deputații USR Cătălin Drulă și Tudor Benga au preluat propunerile de debirocratizare propuse de către voluntarii Comisiei de Tăiat Hârtii 2 și vor susține, marți, în Comisia pentru administrație și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, amendamente la Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Amendamentele depuse la proiectul de lege aflat în dezbatere parlamentară prevăd:

1. Eliberarea cărții de identitate prin oficiile diplomatice astfel încât românii din Diaspora să nu mai fie nevoiți să se deplaseze în țară pentru a-și face sau pentru a-și schimba cartea de identitate.

2. Prezentarea dovezilor de domiciliu la reînnoirea cărții de identitate (ex: copii după contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere etc.) doar dacă domiciliul s-a schimbat între timp.

3. Depunerea solicitărilor pentru eliberarea cărții de identitate și în format electronic, fără a mai fi necesară semnarea cererii în prezența lucrătorului serviciului public comunitar.
“Sunt măsuri simple care au, în schimb, un impact foarte mare în a ușura viața cetățenilor în interacțiunea cu autoritățile statului. Vom lupta în continuare pentru renunțarea la birocrația inutilă care pune oamenii pe drumuri degeaba”, a explicat Cătălin Drulă, deputat USR.

Proiectul de lege menționat se află în dezbatere la Comisia pentru administrație și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților și are ca obiect introducerea cărții de identitate electronică în România. Proiectul nu conține însă și alte simplificări, lăsând procedurile birocratice de dovedire a domiciliului și de eliberare a actelor de identitate neschimbate.

Deputații USR lucrează în prezent și la alte propuneri legislative menite să simplifice și debirocratizeze procesul de eliberare a actelor de identitate, propuneri elaborate pe baza unei ample analize realizate de voluntarii Comisiei de Tăiat Hârtii 2.

***
„Comisia de Tăiat Hârtii 2” este un proiect de debirocratizare și simplificare a interacțiunii cetățeanului cu instituțiile publice, lansat în Octombrie 2017 de USR și Platforma România 100. „Comisia de tăiat hârtii” este conceptul sub care s-a desfășurat în 2016, proiectul de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu administrația publică din timpul guvernării Cioloș. Sesizările primite de la cetățeni au fost analizate și au fost transformate în măsurile de debirocratizare adoptate prin OUG nr. 41/2016 și prin câteva hotărâri de guvern și ordine de miniștri.
„Comisia de Tăiat Hârtii 2” își desfășoară activitatea pe bază de voluntariat. Propunerile de simplificare și eficientizare a procedurilor administrative elaborate de voluntarii CTH2 sunt transpuse în propuneri legislative de către parlamentarii USR.
Mai multe informații despre activitatea Comisiei și despre cum puteți contribui la elaborarea de soluții pentru debirocratizarea administrației publice găsiți pe:
www.comisiadetaiathartii.ro
https://www.facebook.com/Comisiadetaiathartii/

Sari la conținut