USR propune un set de amendamente în sprijinul obținerii cărților de identitate de către persoanele fără adăpost și de către alte grupuri vulnerabile care nu au domiciliu. Acesta este al doilea set de amendamente propus de Comisia de Tăiat Hârtii 2 şi susținut de USR în Parlament.

Condiționarea eliberării cărții de identitate de un domiciliu valid în sensul legii privează persoanele fără adăpost și persoanele care trăiesc în spații improvizate de obținerea unui act de identitate. În consecință, aceste persoane nu pot beneficia de venitul minim garantat, de asigurare medicală și de alte drepturi.

Lucrătorii comunitari reclamă faptul că legislația actuală prevede condiții care împiedică stabilirea domiciliului pentru persoanele care locuiesc efectiv în stradă sau în adăposturi improvizate. Cu alte cuvinte actuala legislație privează aceste persoane de dreptul de a avea acte de identitate.

Deputații USR Cătălin Drulă și Tudor Benga au depus amendamente la Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, proiect care se află în dezbatere parlamentară.

Amendamentele depuse prevăd:

  1. Eliminarea condiției existenței unui imobil cu destinație de locuință pentru eliberare cărții de identitate și stabilirea domiciliului la locul certificat de polițistul de ordine publică, ca fiind locuința efectivă a persoanei, astfel încât și construcțiile care nu sunt fixate în pământ să poată fi trecute ca adresă de domiciliu.
  2. Stabilirea domiciliului pentru persoanele fără adăpost la serviciile publice de asistență socială care îi au în evidență, pentru a putea beneficia de o carte de identitate și de serviciile sociale la care au dreptul.

Proiectul de lege menționat se află în dezbatere la Comisia pentru administrație și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților și are ca obiect introducerea cărții de identitate electronică în România. Proiectul nu conține însă și alte simplificări, lăsând procedurile birocratice de dovedire a domiciliului și de eliberare a actelor de identitate neschimbate.

Deputații USR lucrează în prezent și la alte propuneri legislative menite să simplifice și debirocratizeze procesul de eliberare a actelor de identitate, propuneri elaborate pe baza unei ample analize realizate de voluntarii Comisiei de Tăiat Hârtii 2.

***

„Comisia de Tăiat Hârtii 2” este un proiect de debirocratizare și simplificare a interacțiunii cetățeanului cu instituțiile publice, lansat în Octombrie 2017 de USR și Platforma România 100. „Comisia de tăiat hârtii” este conceptul sub care s-a desfășurat în 2016, proiectul de simplificare a interacțiunii cetățeanului cu administrația publică din timpul guvernării Cioloș. Sesizările primite de la cetățeni au fost analizate și au fost transformate în măsurile de debirocratizare adoptate prin OUG nr. 41/2016 și prin câteva hotărâri de guvern și ordine de miniștri.

„Comisia de Tăiat Hârtii 2” își desfășoară activitatea pe bază de voluntariat. Propunerile de simplificare și eficientizare a procedurilor administrative  elaborate de voluntarii CTH2 sunt transpuse în propuneri legislative de către parlamentarii USR.

Mai multe informații despre activitatea Comisiei și despre cum puteți contribui la elaborarea de soluții pentru debirocratizarea administrației publice găsiți pe: www.comisiadetaiathartii.rohttps://www.facebook.com/Comisiadetaiathartii/.

Sari la conținut