USR a depus, miercuri, un proiect legislativ care să introducă în Legea Referendumului folosirea Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV). Astfel, cetățenii României vor ști că orice referendum național se desfășoară în cele mai bune condiții și nu vor exista fraude.

Senatoarea Florina Presadă a solicitat ca dezbaterea proiectului legislativ să fie în procedură de urgență.

USR reclamă că Guvernul Dăncilă a emis o Ordonanța de Urgență care completează legea privind organizarea referendumului cu prevederile legii 208/2015 (cea privind alegerile parlamentare) dar a exclus în mod special folosirea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

„PSD nu a fost niciodată cu adevărat preocupat de soarta acestui referendum. Dacă era, ar fi inițiat proiectele legislative care să permită desfășurarea unui referendum corect. Au dat o OUG în ultimul ceas pentru a pune în acord legea referendumului cu alte prevederi în materie, mai puțin sistemul ce permite verificarea prezentei la vot și evitarea votului multiplu. Adică fix ce era mai important. Prin bănuielile deja existente cu privire la corectitudinea procesului de vot, din cauza lipsei SIMPV, PSD subminează acest referendum”, transmite senatoarea USR Florina Presadă, inițiatoarea proiectului.

USR amintește că SIMPV a fost utilizat cu succes la alegerile locale și parlamentare din anul 2016, dar AEP nu poate implementa sistemul din cauza timpului scurt în care se va organiza referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

USR atrage atenția că absența sistemului informatic va face ca referendumul să fie afectat de suspiciuni privind votul multiplu sau frauda la urne, mai ales având în vedere antecedentele penale ale lui Liviu Dragnea.

Urgența adoptării acestei propuneri legislative inițiate de USR este dată de apropierea unor referendumuri naționale de revizuire a Constituției, declanșate ca urmare a exercitării dreptului de inițiativă legislativă de către cetățeni, asigurarea corectitudinii acestora și a încrederii depline în procesul de vot fiind esențială pentru societatea românească.

Sari la conținut