Senatoarea USR, Florina Presadă, va depune, luni, o inițiativă legislativă pentru a introduce brățara electronică drept măsură de monitorizare a respectării ordinului de protecție a victimelor violenței în familie.

Obligarea agresorului să poarte în permanență o brățară electronică, atunci când prin ordinul de protecție i s-a impus păstrarea unei distanțe minime față de victimă sau la anumite distanțe față de obiectivele frecventate de către victimă (zone determinate anterior), reprezintă singura măsură care poate asigura atât monitorizarea în timp real a respectării interdicțiilor, cât și intervenția promptă a autorităților în situația încălcării acestora. Solicitarea ordinului de protecție poate fi făcută atât de victimă cât și de un alt membru al familiei acesteia.

Sistemul electronic de supraveghere va permite notificarea agresorului referitor la încălcarea ordinului de protecţie, alertarea victimei, precum şi solicitarea intervenţiei organelor de poliţie. În acest sens, este necesar ca poliția să efectueze controale inopinate pentru a verifica respectarea ordinului de protecție de către agresor.

„Includerea brățării electronice printre măsurile de supraveghere a respectării ordinelor de protecție este necesară, trebuie să ne asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a preveni alte morți în cazuri de violență domestică. Este, de altfel, și o obligație ce decurge din ratificarea Convenției de la Instanbul. Mă aștept ca toți actorii parlamentari și guvernamentali să susțină acest proiect. Dincolo de avizul favorabil al Guvernului doamnei Dăncilă, îmi doresc ca reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne să vină cu amendamente care să îmbunătățească propunerea în cadrul comisiilor de specialitate, și nu să spună că nu susțin propunerea doar pentru că vine din partea opoziției. Este inadmisibil să mai pierdem vieți omenești pentru că nu am reglementat și finanțat corespunzător măsuri de prevenire și combatere a violenței domestice.” a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Cazul Nicoletei Botan, femeia ucisă de către fostul partener, deși aceasta avea un ordin de protecție care trebuia să-l țină la distanță pe agresor, arată că simpla existență a unui ordin de protecție nu este suficientă pentru a proteja viața sau integritatea fizică a victimei. Acest caz de încălcare a unui ordin de protecție a victimelor violenței domestice nu este singular.

Datele colectate de către Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor* relevă realități îngrijorătoare și nu fac decât să confirme necesitatea unor măsuri stricte de control al respectării ordinelor de protecție. Astfel, în anul 2016 au fost emise de către instanțe un număr de 2.574 de ordine de protecție, dintre care 2.170 au fost înregistrate la Inspectoratul General al Poliției Române (o copie după dispozitivul hotărârii prin care s-a dispus cererea de emitere a ordinului de protecţie se comunică, în maximum 5 ore de la momentul pronunţării hotărârii, structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi/sau a agresorului), iar dintre acestea din urmă 743 au fost încălcate. În 2017, conform datelor comunicate de către Inspectoratul General al Poliției Române, 1.011 ordine de protecție au fost încălcate dintr-un total de 3.000 ordine de protecție emise (cifră avansată de către Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-o declarație publică).

Încălcarea ordinului de protecție constituie o nerespectare a unei hotărâri judecătorești, infracțiune prevăzută de art. 287 din Codul penal. Cu toate acestea, actualele prevederi legislative nu crează suficiente pârghii pentru dovedirea încălcării ordinului de protecție, nici pentru organele de poliție însărcinate cu supravegherea și controlul, nici pentru victima care poate face plângere în privința încălcării. Singurul mecanism de control al respectării ordinului de protecție a fost introdus prin Legea nr. 35/2017, care prevede posibilitatea instanței de a obliga agresorul să se prezinte periodic la secția de poliție și să informeze poliția cu privire la noua sa locuință, în cazul în care a fost evacuat.

Astfel, includerea brățării electronice printre măsurile de control obligatorii la emiterea ordinelor de protecție este singura măsură care poate asigura monitorizarea reală a respectării ordinelor de protecție. Sistemul electronic de supraveghere va permite notificarea agresorului referitor la încălcarea ordinului de protecţie, alertarea victimei, precum şi solicitarea intervenţiei organelor de poliţie.

De asemenea, brățara electronică a fost solicitată în nenumărate rânduri de către societatea civilă ca măsură de control al respectării ordinelor de protecție a victimelor violenței domestice. În urmă cu câteva zile, peste 100 de organizații neguvernamentale au solicitat din nou adoptarea acestei măsuri.

*http://violentaimpotrivafemeilor.ro/studiu-exploratoriu-cu-privire-la-implementarea-ordinului-de-protectie-si-a-prevederilor-referitoare-la-violenta-in-familie-din-codul-penal-al-romaniei-in-perioada-2012-2016/

Sari la conținut