Către: Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene
Subiect: Subminarea iminentă a independenței justiției în România
București, 27 noiembrie 2017


Stimate domnule Jean Claude Juncker,

Vă scriem pentru a atrage atenția Comisiei Europene cu privire la ceea ce noi considerăm că este o amenințare iminentă asupra independenței sistemului judiciar în România.

Așa cum știți, Guvernul României a provocat o revoltă publică în luna februarie a acestui an, când a adoptat Ordonanța de Urgență 13, o măsură care a fost criticată pe scară largă pentru slăbirea cadrului legal anticorupție. Această acțiune a determinat cele mai mari proteste din România de la căderea regimului comunist în 1989.

În prezent, coaliția de guvernământ pregătește din nou modificări majore la legislația care reglementează organizarea și funcționarea sistemului judiciar, menită să subordoneze judecătorii și procurorii regimului politic. Modificările legislative propuse de coaliția PSD-ALDE, printr-o procedură legislativă de urgență în Parlamentul României, vor afecta grav independența justiției printr-o gamă largă de măsuri care amintește de cadrul juridic care precede aderarea României la Uniunea Europeană.

În ciuda opoziției celor 4000 de magistrați care au semnat un memorandum la inițiativa Forumului Judecătorilor din România, a celor două avize negative consecutive emise de Consiliul Superior al Magistraturii, dar și a protestelor publice masive, coaliția de guvernare PSD-ALDE insistă să meargă mai departe cu modificările propuse.

Chiar și după ce Comisia Europeană a publicat ultimul raport în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare al României, există indicii ferme că PSD și ALDE se pregătesc să adopte modificările propuse fără a solicita avizul Comisiei de la Veneția, așa cum a recomandat în mod explicit Comisia Europeană.

Uniunea Salvați România (USR) este a treia forță politică reprezentată în Parlamentul României, un partid politic tânăr cu o agendă pro-europeană puternică, concentrându-se asupra transparenței, integrității și domniei legii. Tocmai aceste valori fundamentale sunt puse în pericol în prezent în România. De aceea, USR vă îndeamnă să utilizați toate mijloacele legitime pentru a descuraja coaliția de guvernare PSD – ALDE să împingă sistemul judiciar din România înapoi în starea critică din perioada de preaderare.

Cu sinceritate,

Dan Barna,

Președintele Uniunii Salvați România

Sari la conținut