Uniunea Salvați România a lansat, luni, un policy brief în care a prezentat viziunea de reformă a sistemului educațional. USR consideră că este vitală reformarea profundă a educației, și reprezintă singura șansă de salvare a României, după nenumăratele experimente nereușite făcute în principal de PSD.

Am citit declarația lui Liviu Dragnea și în premieră îi dau dreptate:<<România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educației a eșuat>>  – a eșuat DIN CAUZA guvernelor PSD, care au deținut în ultimii 30 de ani 2/3 din portofoliile de la Ministerul Educației. Chiar zilele acestea, Ecaterina Andronescu a mai dat drumul unui proiect de nouă lege a învățământului “pe surse”, proiect care nu spune nimic nou, de altfel. USR pune astăzi în dezbatere o viziune consistentă de schimbare a paradigmei de educație, viziune care propune: centrarea sistemului educațional pe nevoile elevului/studentului și schimbarea modului de învățare, orientat pe dezvoltarea gândirii critice; creșterea implicării părinților în școli, prin consiliile de administrație și depolitizare și descentralizare, prin desființarea inspectoratelor școlare – astăzi vasalizate față de putere”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Efectele haosului creat de miniștrii Educației au făcut ca realitatea să arate că România este campioană europeană la analfabetism funcțional (persoane care știu să citească, dar nu înțeleg ce citesc), la abandon școlar, avem cea mai mare rată din UE în mediul rural (27%), locul 3 după Estonia și Malta la părăsirea timpurie a școlii. În plus, suntem singurul stat din întreaga UE în care valorile acestui indicator, în loc să scadă și să tindă la ținta de maximum 10% asumată de Guvern pentru anul 2020, cresc de la an la an. De asemenea, avem 2500 de școli cu toalete în curte, iar sistemul de învățământ a fost acaparat politic prin inspectoratele școlare județene pentru că directorii de școală se aleg dintre oamenii cu carnet de partid.

Având această realitate îngrijorătoare, viziunea USR pentru reformarea sistemului de educație prevede cei 3 piloni: punerea copilului/tânărului în centrul sistemului educațional și încurajarea educației personalizate, creșterea rolului părinților în educație și desființarea inspectoratelor școlare, cu transferul puterii de decizie și al autonomiei către consiliile de administrație din școli.

În privința educației universitare, USR susține implicarea activă a mediului privat în programele derulate de universități, scopul comun fiind acela de a pregăti tineri cu un înalt nivel de calificare, eliminarea plagiatului și revizuirea sistemului de auditare a calității învățământului superior, cu ierarhizarea universităților în funcție de performanțe.

Consultă documentul: Policy Brief USR – Reforma Educației

Sari la conținut