Deputatul USR Cristina Iurișniți, a depus marți, 20 noiembrie a.c, o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

„Am ales în mod special să depun această inițiativă legislativă, astăzi deoarece ziua de 20 noiembrie marchează  Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Unul dintre drepturile esențiale ale copilului, așa cum sunt ele enunțate în Convenție, este acela că, copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge. Pentru a realiza acest deziderat statul, prin organele sale administrative, are obligația de a derula în unitățile școlare programe de educație pentru sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Cu toate acestea, țara noastră este deficitară la acest capitol, ne confruntăm cu o rată ridicată de morbiditate şi mortalitate în rândul tinerilor cauzată de lipsa informațiilor necesare pentru un comportament alimentar optim. Mai mult decât atât, 10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite, iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Suntem pe locul I în Europa în ceea ce privește rata sarcinilor nedorite, însă nu putem rămâne pasivi în faţa unei realităţi care nu ne face cinste la nivel european.

În acest context, am inițiat împreună cu colegii mei parlamentari  modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Scopul acestui demers legislativ vine în întâmpinarea provocărilor actuale cu care se confruntă părinții și elevii, corelând prevederile aduse Legii Educației cu cele ale Legii 272/2004 în sensul atribuirii responsabilității informării și autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și al educației de a derula sistematic în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, programe de educație pentru viață, de educație sexuală pentru copii, dar și programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților psiho-emoționale, a competențelor sociale și interpersonale.

Consider că prin acest demers putem contura programe menite să vină în sprijinul elevilor și al tinerilor în sensul informării corecte, obiective, corelate cu gradul de înțelegere și cu nivelul de vârstă al acestora, familiarizând totodată populația tânără cu privire la un stil de viață sănătos, familie, relații interumane, norme sanitare, sexualitate și moralitatea sexualității.”

Sari la conținut