Restart. Reformăm România.

România Cinstită, Dreaptă și Modernă

România are dreptul la dezvoltare. Ne-am săturat să tot vedem discursuri care ne aiuresc prin utilizarea tot mai inventivă a limbajului de lemn și care afișează deziderate cu care oricine este de acord pe post de reformă. De aceea, noi, Uniunea Salvați România, propunem o viziune concretă și coerentă pentru România, post-criza epidemiologică prin propuneri de măsuri de guvernare clare în domeniile identificate ca fiind o prioritate actuală pentru România, cu termene de realizare și cu bugete alocate. Cifre, nu vorbe sforăitoare.

Citește manifestul complet

Realitatea politică și economică s-a schimbat pe termen scurt, cel puțin la nivel de percepție: am simțit cu toții cât de fragile sunt contextul politic, economic, social și chiar libertatea individuală  într-o pandemie globală. Și cu siguranță această criză își va pune amprenta asupra modului de funcționare al unor sectoare întregi de activitate și chiar a modului în care ne raportăm, ca indivizi, la societate – fie că vorbim de locul de muncă, de sănătatea personală sau a familiei, de educația copiilor, de călătorii, de perspectivele de afaceri sau de discrepanțele, din nefericire, și mai mari astăzi în multe grupuri vulnerabile pe care pandemia COVID – 19 le-a izolat și mai mult.  

În ultimele decenii, România a reprezentat un teren fertil pentru cultivarea politicilor colectiviste păguboase și a corupției generalizate. Astfel, diverse grupuri de interese au profitat din plin pentru a se îmbogăți prin folosirea influenței lor politice. De la bugetari de lux cu venituri mai mari decât președintele, la instituții inutile create doar pentru salarizare și programe corupte din care mafiile de partid să poată fura.

Indiferent de guvernare, puține reforme liberale au fost implementate, iar și acelea de multe ori la presiunea instituțiilor internaționale din care România își dorea să facă parte. Astfel, societatea românească s-a aflat într-o agonie prelungită, marcată de sărăcie, incertitudine, cicluri repetate de creștere și criză, și cel mai trist a fost părăsită de forța de muncă tânără care își caută viitorul în alte părți. Sursele bunăstării au venit mai degrabă din afara țării, fie prin investiții directe, fie prin delocalizarea producției în România, fie chiar prin sumele de bani pe care le trimit înapoi în țară românii plecați să muncească în străinătate.

Vechea clasă politică care s-a tot rotit la guvernare a fost mai degrabă mânată de interesul propriu. Sistemul de educație ne plasează pe ultimul loc în Europa. Sistemul de sănătate de stat este pradă a  corupției și incompetenței, astăzi trăim sub teroarea faptului că ar putea să cedeze în orice moment din cauza pandemiei. Mediul nostru este în ruină. Iar clasa politică pare mai interesată să apere bugetari de lux și privilegii, decât de economia reală, unde vor să adauge taxe și impozite noi, pentru a plăti explozia cheltuielilor pe care tot ei au cauzat-o.

S-a ajuns aici datorită modelului de dezvoltare centrat pe stat care presupune desconsiderarea proprietății private cu cele două nefaste consecințe ale sale: risipă de resurse și degradarea valorilor civice.

Vestea bună, însă, este că nu e niciodată prea târziu pentru a conștientiza problemele pe care le avem și să încercăm să facem lucrurile diferit pe viitor. Din păcate moștenirea culturală și socială a experimentului socialist din secolul al XX-lea supraviețuiește și la 30 de ani după revoluție, iar aceasta și-a pus amprenta atât asupra funcționării democrației cât și asupra evoluției economice. Dar credem că șansa principală a unui partid precum USR rezidă în faptul că nu are o structură de grupuri de interese în spatele său, ci luptă efectiv pentru a construi o societate mai bună pentru toți românii. De aceea ne dorim România Cinstită, Dreaptă și Modernă. O Românie care să învețe alături de cetățenii ei să se reinventeze după un moment de criză fără precedent pentru generația noastră.

Ce este un Angajament de Guvernare USR?

 

Ne-am obișnuit cu fraze sforăitoare și cu gargară. Cu cifre și miliarde aruncată din burtă. De vorbărie despre care nu se mai aude apoi nimic. Spitale, autostrăzi. Pe hârtie.

USR trebuie să facă altfel de politică și aici. 

#Fără gargară

Nu vrem să ne întoarcem la normalitatea de dinainte de criză. Criza ne-a speriat, dar să nu uităm de ce am intrat în politică.

Angajamentele USR la Guvernare sunt:

  • Clare
  • Cu impact real în viața oamenilor
  • Măsurabile, cu livrabile
  • Fundamentate bugetar și cu instituții responsabile

Și ușor de comunicat.

De unde vin angajamentele?

Vor fi câteva care decurg din necesitatea de a interveni în contextul crizei COVID, măsuri imediate. Altele, cele care sunt la fel de necesare, din:

  1. practica de până acum a USR – proiecte de legi depuse, comunicate, proiecte ale filialelor. Unele dintre ele sunt au fost pilotate de către societatea civilă și propuse de către USR spre a fi preluate ca politici publice (Prima lumină, Măsurile de asociere în agricultură, Fiecare Copil la Grădiniță, Caravanele medicale, DNAul pădurilor).
  2. programul de guvernare al USR, larg dezbătut în partid.
  3. manifestul România modernă care a stat la baza poziționării doctrinare centru-dreapta modern (www.romaniamoderna.eu).

Ce facem cu Angajamentele USR la Guvernare?

Aceste angajamente reprezintă o primă bază de negociere a intrării la guvernare. Vom negocia cu partenerii de alianță nu posturi, ci un calendar de aplicare a acestor angajamente. Ne dorim să afișăm implementarea în timp real acestor angajamente în mod public și să continuăm participarea la guvernare (sau nu) în funcție de îndeplinirea acestor angajamente. 

USR la Guvernare înseamnă muncă pentru o Românie Cinstită, Dreaptă și Modernă.

România Cinstită înseamnă o Românie #FărăPenali, #FărăPensiiSpeciale #FărăMiideAgenții, cu #300deParlamentari, cu #TransparențăBugetară.

România Dreaptă înseamnă o Românie care are grijă de toți copiii ei și care vine cu politici concrete de combatere a sărăciei și pentru dezvoltare. România Dreaptă cu toți românii înseamnă #Zero taxe pe salariu minim, #ȘcoalăpentruToți și #FiecareCopillaGrădiniță, înseamnă că facem pe bune ca #Un loc de muncă să fie cel bun ajutor social, înseamnă că aducem #PrimaLumină la cei 20.000 de copii români care trăiesc în case fără electricitate, înseamnă că ducem #CaravaneMedicale acolo unde nu există acces la medicină.

Considerăm România Cinstită și România Dreaptă ca datorii pe care le avem față de societate: domnia legii și a meritului și grija față de cei care au mai puțin.

Apoi vine România Modernă – țara pe care o vrem pentru noi și pentru copii noștri.

România Modernă înseamnă #Antreprenoriat fără birocrație, #Dreptul de a decide cum cheltuim banii de sănătate și Educație, înseamnă că statul nu ne oropsește cu hârtii și nu ne pune să le cărăm de colo, înseamnă #Fleximuncă și #CetățenieDigitală, înseamnă că #UnireafacePuterea și că agricultorii pot trăi din ce produc, că vom #Produce pentru o Economie Curată și că vom pune deoparte pentru #Pensii.

Angajamentele USR pentru Guvernare

Sari la conținut