
25.02.2021
Subiecte: Economie
Beniamin Todosiu: Angajații din industria HORECA, să fie incluși în categoriile cu prioritate la vaccinare
Deputatul USR PLUS de Alba a vorbit, în plenul Camerei Deputaților, despre efectele pandemiei asupra sectorului HORECA și despre măsurile care pot fi luate în sprijinul acestora. Includerea angajaților din industria HORECA în categoriile cu prioritate la vaccinare și crearea unui Ghid Național de Funcționare, Redresare și Reziliență pentru HORECA se numără printre acestea.
Textul integral al declarației susținute în
plenul Camerei Deputaților:
„Stimați colegi,
HORECA are nevoie de măsuri coerente pentru a
traversa criza generată de pandemie! Trebuie să ascultăm strigătul celor peste
400.000 de români care lucrează în industria hotelieră și în alimentație
publică. Acest sector a fost grav afectat de măsurile restrictive impuse în
contextul pandemiei, iar sute de mii de oameni și familiile lor resimt din greu
povara acestei crize.
Dragi colegi, sunteți conștienți, la fel ca și
mine, că o afacere nu poate funcționa la nesfârșit cu lacătul pe ușă sau la
capacitatea de avarie. Scenariul este previzibil: rostogolirea datoriilor,
concedieri sau falimentul. Mii de firme din industria Horeca sunt acum în
situația de a intra în incapacitate de plată, iar efectul va începe să fie
vizibil în acest an. În 2021, specialiștii economici avertizează că
rostogolirea datoriilor firmelor din industria Horeca se va resimți și în
domeniile conexe, fiind afectați direct furnizorii acestora.
După anul 2020, radiografia economiei afectate
de pandemie nu arată prea îmbucurător. Pandemia a afectat, anul trecut,în
principal firmele mici şi mijlocii. Cele mai multe dintre acestea s-au
confruntat cu probleme serioase de cash-flow, în condițiile blocajului
financiar și ale imposibilității de a accesa credite bancare. Sondajele
realizate pe piața bancară în această perioadă arată că 4 din 5 IMM-uri sunt
nebancabile. Chiar dacă numărul dosarelor de insolvență a fost mai mic,
impactul economic a crescut semnificativ.
Cifra de afaceri a companiilor care au deschis
insolvențe anul trecut a atins 1 miliard de euro, cu 25% mai mare decât în
2019, iar valoarea activelor implicate se cifrează la 1,6 miliarde de euro, cu
peste 30% mai mare decât în 2019. Cert este că, anul trecut, cele mai multe
insolvențe au fost în HORECA.
Sunt toate premisele unui an în care economia
va trece printr-o furtună, iar multe companii vor eșua în încercarea de a
ajunge la liman.
O veste bună pentru sectorul HORECA este că
Guvernul va acorda, potrivit unei noi ordonanțe de urgență, compensații de 1 miliard
de lei firmelor din această industrie. Noutatea este că vor fi acordate
compensații financiare tuturor firmelor care au avut pierderi și care vor
aplica pentru a primi acest ajutor, fiind eliminat principiul „primul venit,
primul servit”.
Totuși, trebuie să venim și cu alte măsuri
pentru a permite acestor unități să funcționeze și să producă venituri pentru a
putea trece de criză. Avem județe în care industria HORECA nu a mai funcționat
de luni de zile la o capacitate aproape de normalitate. Culmea este că aceste
județe sunt și cele în care autoritățile sanitare își fac treaba și testează
populația. Sunt discrepanțe enorme de la câteva zeci de teste în unele județe,
la sute sau peste o mie în județele fruntașe. În aceste condiții premiem
județele codașe la depistarea și controlul virusului SARS-CoV-2 și pedepsim
județele care testează. O situație similară este în Alba, unde avem aproape
100.000 de persoane testate, adică aproape 1 din 3 cetățeni ai județului.
Această performanță este pedepsită cu scenariul roșu în Alba Iulia și în
localitățile importante din județ, scenariu care impune restricții în special
în domenii precum turism, alimentație publică și servicii.
Stimați colegi, de la tribuna Parlamentului
României, solicit public autorităților care gestionează pandemia să reanalizeze
modul în care se impun măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului,
astfel încât să fie luat în considerare la calcularea incidenței și numărul de
teste efectuate. De asemenea, solicit de urgență includerea angajaților din
industria HORECA în categoriile cu prioritate la vaccinare. De asemenea, se
impune crearea Ghidului Național de Funcționare, Redresare și Reziliență pentru
HORECA, un ghid care să cuprindă reguli naționale, general valabile pentru
acest sector, dar și măsurile de sprijin și modul în care firmele pot aplica
pentru obținerea lor.
Vă mulțumesc și vă rog să tratăm cu
seriozitate efectele pandemiei asupra industriei HORECA!”
Tag-uri: covid-19, beniamin todosiu, HORECA