Restart. Reformăm România.

Dreptul de a alege în sănătate

Toți românii trebuie să aibă dreptul să își aleagă asiguratorul de sănătate și să aibă o sumă garantată de stat prin care să poată face efectiv acest lucru.

Nici pacienții, nici asigurații nu sunt în centrul actualului sistem de sănătate. Mulți trebuie să plătească de două ori pentru a primi servicii. O dată oficial, prin contribuția de asigurări sociale de sănătate. Și încă o dată prin plățile neoficiale, pentru a acoperi toate lipsurile din spitale. Lucrurile au ajuns până într-acolo încât numim cu lejeritate șpaga „plată informală” și urmărim cu maxim interes mercurialul din teroarea de a nu fi privat de tratamente sau intervenții care pot fi vitale pentru noi sau pentru cei apropiați. Realitatea aceasta, cunoscută atât de bine de mulți români, USR nu o va ignora.

În prezent, 10% din orice ban câștigăm se duce la stat pentru sistemul de sănătate. Un angajat pe salariu minim plătește în fiecare lună 223 lei pentru sănătate. Dar atunci când vine vorba să primească servicii, banii aceia nu se mai văd nicăieri. Ba mai mult, e un fenomen bine cunoscut faptul că spitalele publice cer bolnavului și familiei să vină cu bani de acasă pentru materiale și medicamente. Iar asta e cazul în care asiguratul nu aude că s-a atins „plafonul” și este rugat să revină luna viitoare și să încerce din nou. Ce alt asigurator ne mai ia bani pentru asigurare lunar, dar când vine vorba să plătească ne spune că nu mai există plafon? Niciunul.

Cheltuielile statului român pe sănătate au crescut în ultimii 13 ani de 3.5 ori. O creștere semnificativă ca urmare a căreia ne-am fi așteptat la o calitate mai bună a actului medical. Nu am avut asta. Scandaluri precum Hexipharma, cazul Colectiv și chiar pandemia de Coronavirus ne-au arătat starea deplorabilă a sistemului de sănătate. Dacă mai luăm în calcul că această creștere mare a cheltuielilor s-a realizat într-o perioadă în care numărul de pacienți a scăzut, vedem că eficiența sistemului actual este cu adevărat dezastruoasă.

Sistemul de sănătate trebuie să pună pacientul în centrul sistemului. Iar acel pacient trebuie să aibă cât mai multe opțiuni de tratament. Niciun român nu mai trebuie să fie nevoit să facă plăți „informale” sau să cumpere materiale în spitale pentru buna desfășurare a actului medical. Astfel propunem dezvoltarea sistemului de asigurări private de sănătate, prin care fiecare român va putea opta pentru o asigurare alternativă. Românii oricum plătesc sume importante de bani în sistem, ar trebui să aibă dreptul să direcționeze o parte din ele.

Monopolul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate s-a dovedit un eșec. Acesta nu a fost nici capabil să combată fraudele, ba dimpotrivă le-a concentrat. CNAS nu a reușit nici să remunereze corect operațiuni medicale, punând în dificultate furnizorii de servicii medicale și încurajând decontările fictive prin sistemul DRG. Pentru a combate vom deschide piața asigurărilor de sănătate la concurență și vom garanta posibilitatea fiecărui român de a-și putea alege un asigurator de sănătate, fără niciun cost suplimentar, pe modelul Pilonului II. Banii care acum merg direct la CNAS vor fi direcționați de fiecare român înspre asiguratorul pe care și-l alege.

Astfel, pacientul chiar ar fi în centrul sistemului de sănătate, pentru că va avea dreptul de a alege, ceea ce nu are în prezent. Având dreptul de a alege, va putea selecta cele mai bune servicii, asigurări de sănătate și de a evalua permanent calitatea actului medical.
Statul își menține rolul de reglementator, finanțator și chiar ofertant de servicii de asigurare prin CNAS. Fiecare român având dreptul, însă, să aleagă să meargă și la alt asigurator.

Dreptul românilor de a alege și de a nu mai fi prizonierii unui monopol, va deschide sistemul concurenței, care să încurajeze apariția de noi furnizori de servicii medicale.

Dreptul de a alege ar dezvolta o industrie a asigurărilor de sănătate, pe modelul pilonului 2 de pensii. Dacă asiguratorii de sănătate oferă servicii mai bune decât CNAS, vor fi aleși de către români și se vor afla în concurență între ei pentru a oferi cele mai bune servicii.

Dezvoltarea industriei asigurărilor de sănătate va duce și la un stimulent de îmbunătățire pentru furnizorii de servicii medicale. Asiguratorii vor avea interes să contracteze servicii de la cei mai bune clinici și spitale, publice sau private. Astfel furnizorii de servicii medicale vor avea stimulentul de a oferi cele mai bune servicii la cele mai bune prețuri.

Estimare a impactului bugetar: nu are impact bugetar, aceeași sumă care e cheltuită în prezent ar fi cheltuită și acordând dreptul pacienților de a-și alege asiguratorul.
Sursa de finanțare: nu este cazul.
Instituția responsabilă – Ministere, agenții, autorități: Ministerul Sănătății

Sari la conținut