Soluțiile care ar opri abuzurile sexuale din centre, blocate de PSD și PNL în Parlament

Soluțiile care ar opri abuzurile sexuale din centre, blocate de PSD și PNL în Parlament

Cel mai recent caz de abuzuri sexuale într-un centru pentru copii din Mehedinți demonstrează că legea făcută de PSD-PNL trebuie să fie modificată, astfel încât să fie prevenite astfel de cazuri cu controale între județe, acces la medici și psihologi din afara centrelor. USR a depus deja în Parlament toate modificările legislative necesare.

„Astăzi cinci minori au reclamat violuri chiar de la angajații centrului care îi avea în grijă în Mehedinți. Despre câte altele nu știm? Arestul preventiv pentru abuzatori nu este suficient, PSD și PNL trebuie să înceteze să blocheze soluțiile USR în Parlament – controale între județe pentru a opri complicitățile, acces la medici și psihologi din afara centrelor, interdicția de a mai fi angajat în sistemul de protecție și pentru agresori și pentru complicii care au tăcut, implicarea copiilor în comunitate. Trebuie pornită o reformă adevărată, nu cea diluată din legea PSD făcută de ochii lumii. O reformă adevărată care să apere copiii și să le asigure șansele unui viitor bun, o reformă care să elimine din sistem angajații care le devin coșmaruri și să dea resursele oamenilor buni care acompaniază acești copii”, spune deputata USR Oana Țoiu.

În toamna anului trecut PSD și PNL au încercat să îi facă scăpați cu pedepse mai mici pe abuzatorii sexuali din centrele rezidențiale pentru copii. Au eliminat din Codul Penal de la fapte agravante situațiile în care abuzatorii erau chiar cei desemnați să aibă grijă de minori. USR a depistat la timp această aberație și prin presiune publică legea a fost reparată astfel încât agresorii nu mai pot scăpa cu suspendare.
(stenograma din toamnă https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1hBB3etIhs_qrXdMSeFM_j-e6RO2cVVkF)

„În țara condusă de partidul care propune candidați la primărie condamnați pentru pornografie infantilă, cine apără copiii? Ministerul Familiei refuză reformele consistente în domeniu, în loc să aloce urgent resursele necesare pentru ca asistenții sociali din teren să poată face registrul copiilor vulnerabili și să monitorizeze cazurile intervenind înainte ca tragedii să aibă loc”, cere deputata Oana Țoiu.