USR: Ciolacu vrea să-i facă din vorbe pe bugetari. Se face că le dă majorări la salariu din banii pe care oricum nu îi are

USR: Ciolacu vrea să-i facă din vorbe pe bugetari. Se face că le dă majorări la salariu din banii pe care oricum nu îi are

Creșterea salariilor unor categorii de bugetari fix în lunile în care vor fi organizate alegeri este o bătaie de joc atât la adresa angajaților la stat, cât și față de restul societății. Pe de o parte, legea salarizării unitare, care ar fi trebuit să repare nedreptățile din sistemul bugetar, are o întârziere de aproape un an, cu riscul ca România să piardă miliarde de euro din PNRR. Pe de altă parte, românii continuă să plătească cele mai mari taxe pe muncă din Europa, iar în 2025 vor fi obligați să achite și nota de plată pentru toate deciziile populiste și inconștiente ale Guvernului PSD-PNL.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Muncii, majorarea salariilor nu se aplică tuturor bugetarilor și ar trebui să fie de 10%, în două tranșe egale, în iunie și septembrie, adică exact înainte de alegeri.

Guvernul lui «vorbe, nu fapte» încearcă să-i facă din vorbe pe bugetari, le spune că salariile le vor crește cu 10%. Dar nu e așa, căci majorarea salarială ar trebui să se aplice asupra bazei salariale aflate în plată, nu asupra bazei din decembrie 2023, așa cum este scris în ordonanță. Astfel, majorarea salarială de 5% de la 1 ianuarie dispare practic! Guvernul comasării a comasat creșterea din iunie 2024 cu cea din ianuarie 2024 sau, cum ar veni, tranșa de 5% din iunie s-a dat, de fapt, în ianuarie. Asta că tot se face un an de când trebuia să fie gata legea salarizării unitare, dar nu a avut cine să muncească la ea”, declară senatoarea USR Adina Săniuță, membru al Comisiei pentru buget, finanțe din Senat.

Termenul din PNRR pentru adoptarea unei noi legi a salarizării unitare a fost iunie 2023. Guvernul PSD-PNL a fost însă mult prea ocupat cu altele: să se împrumute în ritm amețitor și, mai ales, să crească taxele, pentru a-i sărăci în continuare pe români.

De fapt, PSD și PNL nu vor să corecteze nedreptățile din sistemul bugetar, așa cum nu vor să facă nici restructurarea și reorganizarea acestuia. Le convine să lase în pixul lui Marcel Ciolacu pe unde se desființează sau nu niște posturi vacante, ce categorie de bugetari primește niște bani în plus, când și cât.

Pentru unii se găsesc mereu bani. PSD-PNL cresc din nou salariile unor angajați la stat. Nu pentru toți românii prin reducerea taxării muncii. Doar la stat. La cei care au fost suficient de influenți cât să-și ia noi măriri de salarii. Salariile la stat sunt deja cu 2.500 lei/lună mai mari decât în privat. O diferență enormă care nu va face decât să crească în continuare pentru că acolo este activul de partid. Iar pentru contribuabilii care muncesc și plătesc cele mai mari taxe din Europa pe muncă se anunță creșteri de taxe”, declară Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

În România reală, nu cea din clipurile electorale ale PSD și PNL, avem un deficit bugetar dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. PSD și PNL au cheltuit 57,7 miliarde de lei în plus față de cât au încasat. Datoria publică a explodat și ea, în vreme ce Guvernul Ciolacu se împrumută pe bandă rulantă, îngropându-ne în datorii. Doar marți, ministerul condus de Marcel Boloș (PNL) a împrumutat 3,2 miliarde de euro, pe 8 ani și, respectiv, 13 ani.

Cerem premierului Ciolacu să explice public de unde va lua banii pentru majorarea salariilor unor categorii de bugetari. Reamintim că, nu mai departe de acum câteva săptămâni, ministrul Boloș avertiza, într-un memorandum, că lipsesc 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor de la 1 septembrie. Tot atunci spunea că nu sunt banii nici pentru majorările de salarii promise la final de 2023.