Uniunea Salvați România a reușit să introducă o serie de amendamente importante pentru românii din afara granițelor, în proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2006. Legea aceasta privește regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele și acțiunile privind sprijinirea activității românilor de pretutindeni.
Amendamentele vin în sprijinul asociațiilor și românilor de pretutindeni să obțină mai ușor finanțările de care au atâta nevoie pentru a-și dezvolta activitățile în sprijinul comunităților românești de peste granițe.
Deputatul USR Nicolae-Daniel Popescu a propus și susținut 20 de amendamente de formă și de fond pentru modificarea și completarea legii. Dintre acestea, 7 amendamente au fost admise în întregime, iar celelalte au reprezentat o bună oportunitate pentru membrii Comisiei și Ministerul Românilor de Pretutindeni să îmbunătățească textul legislativ.
Deputatul Nicolae-Daniel Popescu a declarat că legea care privește regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru programele, proiectele și acțiunile privind sprijinirea activităților românilor de pretutindeni este un subiect care îl preocupă încă dinainte să ajungă în Parlament.
“Am avut o activitate profesională în Diaspora de aproape 11 ani, fapt care mi-a permis să constat dificultățile cu care se confruntă asociațiile românilor din afara granițelor. Acesta este și motivul principal pentru care am propus atât de multe modificări. De exemplu, ținând cont de recomandările Consiliului Legislativ, am propus ca pentru sprijinirea românilor de pretutindeni și a organizațiilor acestora să nu poată fi utilizate pentru activități generatoare de profit”, a declarat deputatul USR Nicolae-Daniel Popescu.
De asemenea, pentru creșterea transparenței, deputatul USR a propus publicarea pe site-ul Ministerului Românilor de Pretutindeni a ordinului ministrului românilor de pretudindeni prin care se aprobă metodologia de elaborare a documentațiilor care însoțesc propunerile de programe, precum și regulamentul de organizare și funcționare a comisiei de evaluare și a comisiei de soluționare a contestațiilor.
Proiectul a fost dezbătut marți, 31 octombrie, în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților. Modificările pot fi urmărite pe site-ul Camerei Deputaților.