Alianța PSD-ALDE nu vrea ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă

Alianța PSD-ALDE nu vrea ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă

Uniunea Salvați România transmite că Senatul a respins proiectul de lege, inițiat de Senatorul USR Adrian Wiener și Deputatul USR Tudor Rareș Pop, care prevede ca gărzile efectuate de medici să fie luate în calcul ca vechime în muncă, diminuându-se, simetric și echitabil, vârsta standard de pensionare.

În expunerea de motive, inițiatorii legii subliniau că „alocarea acestui timp de muncă suplimentar și care nu are caracter ocazional, ci constituie o regulă în unitățile spitalicești, este de natură să uzeze fizic și psihic într-un grad mult mai mare persoanele ce desfășoară o astfel de activitate. Astfel, foarte frecvent medicii angrenați în serviciul de gardă manifestă așa numitul sindrom burnout sau sindromul epuizării profesionale ce apare în special la profesiile care implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii.”

”În timp ce dăm pensii speciale unora care au plimbat hârtii prin primării sau prin Parlament iar altora le permitem să iasă la pensie la 50 de ani, medicilor – care stau și 48 de ore legate în spital – refuzăm să le recunoaștem munca. Medicii care efectuează gărzi alocă un timp de muncă cu mult mai mare față de alte categorii profesionale, iar legea noastră nu ar fi însemnat vreun privilegiu financiar special, ci – pur și simplu – recunoașterea muncii și a stresului suplimentar acumulat, an de an, în timpul gărzilor. Legea creează doar posibililtatea ca doctorii să iasă la pensie, la cerere, opțional, începând de la 60 de ani fără să sufere penalități”, transmite Senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic, unul din inițiatorii legii.

Colegiul Medicilor din România susține asumat și necondiționat proiectul, considerându-l unul ”corect și legitim”. Conform unui studiu al Colegiului Medicilor București, 55% dintre medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri de epuizare în spital. Depășirea timpului legal de muncă, coroborat cu desfășurarea unei activități extrem de stresante și de epuizante din punct de vedere fizic și psihic, a dus la numeroase cazuri de deces prematur în rândul medicilor.

Posibilitate de ieșire la pensie cu câțiva ani mai repede față de vârsta standard de pensionare ar fi folosită doar de medicii care au ajuns la capătul resurselor biologice și că vor fi înlocuiți de specialiști tineri care, astfel, nu ar mai pleca din țară.
Senatul este prima cameră sesizată.

Proiectul de lege inițiat de senatorul Adrian Wiener propune modificarea Alineatului (2) al articolului 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăți astfel:

„LEGE pentru modificarea și completarea alin. (2) de la art. 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Alineatul (2) al articolului 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

„(2) La cerere, medicii se pot pensiona la vârsta standard de pensionare, potrivit dreptului comun, diminuată cu maximum numărul de ore prestate în gardă peste gărzile obligatorii, fără diminuarea cuantumului pensiei.”