USR: Guvernul se preface că elimină taxa pe boală. Forma adoptată de Senat – prea puțin, prea târziu

USR: Guvernul se preface că elimină taxa pe boală. Forma adoptată de Senat – prea puțin, prea târziu

USR consideră că Guvernul a făcut prea puțin și prea târziu pentru a proteja persoanele aflate în suferință, eliminând parțial taxa pe boală, doar în cazul pacienților oncologici, al mamelor gravide, al mamelor cu copii bolnavi, cu afecțiuni cardiovasculare, al marilor arși și pentru cazurile urgente.

Senatul a votat astăzi legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2024, prin care se elimină parțial taxa pe boală. Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al Comisiei pentru muncă și solidaritate socială din Senat, a afirmat că nu există lucru mai josnic decât să iei bani de la persoane aflate în suferință exact atunci când au nevoie mai mult ca niciodată de bani pentru a se trata.

Ștefan Pălărie, senator USR: „Este o ironie amară ca un bolnav aflat în suferință să fie sancționat financiar, în timp ce unii parlamentari care au votat împotriva eliminării taxei pe boală să poată sta acasă și să poată vota din vârful patului, cu indemnizația întreagă. Guvernul a eliminat parțial taxa pe boală. Presiunea străzii și presiunea USR au funcționat. USR a depus amendamente care ar fi eliminat taxa pe boală odată pentru totdeauna, amendamente respinse cu cinism în urmă cu o săptămână de PSD și PNL. Avem o taxă introdusă de persoane fără pregătire medicală, care au decis că unii români sunt mai puțin bolnavi ca alții și trebuie taxați”.

La rândul său, Oana Țoiu, vicepreședintă USR, cea care a observat introducerea taxei pe boală în decembrie 2023 și care a depus o inițiativă legislativă pentru eliminarea ei în totalitate, spune că Ministerul Finanțelor nu a răspuns întrebărilor USR privind destinația celor 10 milioane de euro pe lună luate de la angajații bolnavi în concediu medical.

„Medicii de familie și spitalele reclamă lipsa cruntă de finanțare și știm că acești bani nu au ajuns în îmbunătățirea actului medical. Nici numărul de concedii medicale nu a scăzut și nici controalele celor care fraudează nu au crescut. Taxa pe boală a fost doar o zeciuială nedreaptă pentru angajatele însărcinate, pentru părinți și bolnavi cronici etc. Să nu uităm că în continuare 7 din 10 bolnavi rămân taxați. Vom continua să cerem decontarea integrală și directă a concediilor medicale, inclusiv prin compensarea cu contribuțiile viitoare, ca să nu mai avem o țară datoare antreprenorilor și angajaților săi”, arată deputata USR Oana Țoiu.

USR atrage atenția că indemnizația de boală nu este un venit, ci este un drept obținut de români în urma plății unei contribuții la fondul de asigurări de sănătate și pe care statul român ar trebui să-l plătească în condiții de boală.
USR a lansat și o petiție pentru eliminarea totală a taxei pe boală (https://petition.qomon.org/usr-cere-eliminarea-taxei-pe-boala/).

În tot acest timp, OUG 115/2023, prin care Guvernul Ciolacu a introdus taxa pe boală, este ținută la sertar, în comisiile din Camera Deputaților, împreună cu amendamentele USR de eliminare a taxei. USR este primul partid care a semnalat problema în decembrie 2023 și care a depus o inițiativă legislativă, precum și amendamente pentru eliminarea taxei pe boală.