USR - O Românie pentru toți, nu doar pentru unii

O viață sigură și sănătoasă pentru toate femeile din România​

●︎ Programe decontate pentru pregătirea și recuperarea fizică a mamelor după naștere ●︎ Asistență pentru recuperare fizică și pentru a preveni sau trata o eventuală depresie postnatală ●︎ Reducere din impozitul pe salariu de 500 de lei pentru fiecare copil ●︎ Redeschidem centrele de planificare familială ●︎ Produse contraceptive gratuite pentru femeile vulnerabile ●︎ Protejăm femeile de agresori​​

Vizunea noastră

Ne dorim o viață sigură și sănătoasă pentru toate femeile din România. Ne dorim ca ele să aibă posibilitatea de a alege.​

Să poată alege dacă și când să devină mame, să aibă acces la analize gratuite, care să prevină complicațiile din sarcină.

Ne dorim ca accesul la contracepție și planificare familială să fie facil, disponibil și pentru tinere și pentru femeile cu probleme financiare. Ne dorim ca femeile să poată să renunțe la o sarcină nedorită, dacă asta e alegerea lor.​

Ne dorim sprijinirea femeilor în primele luni de lăuzie prin consiliere și programe de recuperare.​

Ne dorim ca femeile din România să fie protejate. Vrem să construim o societate care să nu mai dea vina pe femeile agresate și care să protejeze victima, nu agresorul.

Nașterea fără stres, un drept al femeii

Situația actuală

În România, femeile se confruntă cu acces limitat la servicii medicale esențiale, inclusiv îngrijire reproductivă.

Lipsa infrastructurii medicale adecvate în mediul rural și costurile ridicate agravează situația, afectând sănătatea și bunăstarea femeilor.

Ce se schimbă pentru tine

Vei putea naște în siguranță, fără să te temi pentru viața ta, acompaniată fizic și psihic în această aventură, care îți va schimba viața, de persoane profesioniste pe care le poți alege tu: medic și moașă.

Reintroducerea profesiei de moașă ca furnizor de asistență medicală primară sau ambulatorie pentru a putea sprijini femeile pe întreg parcursul proiectului de sarcină, de la prima dorință de a avea un copil la momentele de adaptare la noul rol, acela de mamă.

Nașterea fără stres, un drept al femeii /2

Situația actuală

Rata mortalității materne în România este de 17,9 la 100.000 de nașteri, de două ori peste media Uniunii Europene.

Ce se schimbă pentru tine

Programe decontate pentru pregătirea și recuperarea fizică a mamelor după naștere.

Introducerea ”orei magice” în spitalele publice, când mamele au dreptul să-și țină bebelușul lângă ele în contact direct după naștere. Prezența tatălui la naștere va fi un drept al familiei, nu va depinde de cum își stabilește fiecare spital regulile sau de șpagă.

Nașterea fără stres, un drept al femeii /3

Situația actuală

Multe mame se confruntă cu complicații legate de sarcină, dar și cu alte probleme de sănătate și nu au acces la consiliere sau programe de recuperare.

Ce se schimbă pentru tine

Asigurarea fondurilor necesare pentru urmărirea psihologică a mamelor după naștere pentru a preveni, diagnostica și trata depresiile postpartum.

După naștere vei fi acompaniată pentru a putea alăpta, pentru a te recupera fizic și pentru a preveni sau trata o eventuală depresie postnatală.

Măsuri fiscale pro-natalitate + Programul Național de Creșe

Situația actuală

Natalitatea este în scădere și sub nivelul de reproducere al populației.

Ce se schimbă pentru tine

Măsurile de reducere a fiscalității pe muncă vor avantaja familiile cu copii – pe lângă reducerea generală de 500 de lei (bani care rămân în buzunarul angajatului), se adaugă o reducere din impozitul pe salariu de 500 de lei pentru fiecare copil.

Măsuri fiscale pro-natalitate + Programul Național de Creșe /2

Situația actuală

Multe mame ar vrea să se întoarcă la serviciu după concediul de maternitate, dar nu au cu cine să își lase copiii.

Ce se schimbă pentru tine

Vom extinde și permanentiza Programul Național de Creșe pe care l-am introdus și finanțat prin PNRR.

Vom facilita deschiderea de creșe private (inclusiv de către companii, pentru copiii angajaților).

Vom construi creșe și grădinițe pentru a le permite mamelor să-și mențină venitul și să nu fie penalizate în carieră din cauza nașterii, un impact care crește exponențial odată cu numărul de copii.

Vom moderniza sistemul de puericultură pentru a-l face unul adaptat acestui secol și cu toate garanțiile necesare pentru liniștea părinților.

Contracepția, un drept al tuturor

Situația actuală

Acces limitat la contraceptive și servicii de planificare familială: Lipsa de informare și de resurse financiare face ca multe femei să nu aibă acces la metode contraceptive moderne și la servicii de consiliere privind planificarea familială.

Ce se schimbă pentru tine

Produsele contraceptive trebuie să fie din nou gratuite pentru femeile vulnerabile, iar centrele de planificare familială redeschise.

Adolescenții vor primi consiliere pentru prevenirea sarcinilor (și) de la specialiști, chiar dacă le este teamă să abordeze aceste subiecte în familie.

Protejăm femeile de agresori

Situația actuală

În România, 1 din 4 femei a fost victimă a violenței domestice la un moment dat în viața sa. Statisticile Poliției Române indică o creștere a numărului de cazuri raportate de violență domestică, cu peste 20.000 de cazuri înregistrate în 2023.

Datele furnizate de ONG-uri precum Asociația Necuvinte arată că multe cazuri de violență rămân neraportate, sugerând o problemă substanțială de subraportare.

Ce se schimbă pentru tine

USR va continua să lupte pentru îmbunătățirea cadrului de implementare a ordinelor de protecție.

Vom spori resursele insuficiente pentru centrele de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice, care oferă adăpost temporar și consiliere psihologică.

Vom introduce servicii integrate care să includă sprijin psihologic, juridic și economic pentru victime.

Protejăm adolescentele de prădători

Situația actuală

Tinerele din România trăiesc în continuare într-o lume plină de stereotipuri despre ce ar trebui să însemne și cum ar trebui să arate o femeie, uneori cu consecințe grave asupra siguranței lor și/sau a sănătății mintale.

Ce se schimbă pentru tine

Introducerea în școală a unor cursuri care să le vorbeasca adolescentelor pe înțelesul și limbajul lor despre schimbările corporale și hormonale din timpul adolescenței.

Protejăm adolescentele de prădători /2

Situația actuală

România e o sursă majoră a traficului de ființe umane.

Așa cum au arătat investigații media recente, hărțuirea sexuală este des întâlnită și adesea nepedepsită în școli și universități.

Ce se schimbă pentru tine

Teme precum traficul de ființe umane și rețelele de prostituție trebuie incluse și ele în cadrul discuțiilor școlare.

Tinerele trebuie să știe să se protejeze de comportamentele prădătoare ale traficanților și să-și apere drepturile, chiar atunci când agresorul este într-o poziție de autoritate sau încearcă să o manipuleze sentimental.

O Românie pentru toți,
nu doar pentru unii

O viziune pentru:

Lo