Prună (USR): „Avem unul dintre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa raportat la puterea de cumpărare”

Prună (USR): „Avem unul dintre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa raportat la puterea de cumpărare”

Deputata Cristina Prună (USR) critică mesajele triumfaliste ale ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care acesta declară periodic că România are printre cele mai mici prețuri la electricitate din Europa. Ce omite să spună ministrul Burduja este că, raportat la puterea de cumpărare, adică la realitatea în care trăim, România are printre cele mai mari prețuri la electricitate la nivel european.

„Domnul Burduja spune că suntem codași la prețuri la energie la nivel european. Vreau să îl trezesc din propria admirație și să îl aduc în realitatea din România. Conform datelor Eurostat, România a avut în a doua jumătate a anului trecut printre cele mai mari prețuri la electricitate pentru consumatorii casnici raportat la puterea de cumpărare. Cu alte cuvinte, românii sunt printre cei mai împovărați de plata facturilor la electricitate”, declară deputata Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

Conform datelor Eurostat, România s-a situat în a doua jumătate a anului 2023 pe locul 6 din UE în ceea ce privește prețul la electricitate raportat la puterea de cumpărare pentru consumatorii casnici. De asemenea, România s-a situat pe locul 9, respectiv în prima treime a statelor membre UE, din punct de vedere al volumului taxelor plătite de români în factura de curent și care au reprezentat aproape 25% din prețul final plătit de fiecare dintre noi.

„Sebastian Burduja îi amețește acum pe oameni cu «planul lui pentru București», iar cu energia înțelegem că atât s-a putut. Câtă vreme încă e ministru, Sebastian Burduja ar trebui să muncească serios pentru dezvoltarea sectorului energetic. Să sprijine cu adevărat și cu impact rapid investițiile în producția de energie. Să se asigure că fondurile europene se traduc în proiecte concrete, nu doar în bife pe hârtie. Să avem prețuri corecte la energie, iar acestea să fie determinate în funcție de cerere și ofertă, nu să fie stabilite din pixul său la niveluri nerealiste, mai mari decât cele din piață. Să avem abundență de energie pentru ca industria românească să nu își închidă porțile din cauza blocajelor în încheierea contractelor bilaterale cu producătorii de energie. Acestea sunt probleme din sectorul energetic și aici trebuie intervenit cu adevărat dacă vrem să nu producem doar maculatură, cum face de aproape un an actualul ministru”, adaugă deputata Cristina Prună.