USR solicită oprirea construirii incineratorului de deșeuri biologice de la Giurgiu

USR solicită oprirea construirii incineratorului de deșeuri biologice de la Giurgiu

USR Giurgiu solicită oprirea proiectului de construire a unui incinerator de deșeuri biologice și medicale în Giurgiu, pe terenul fostului combinat chimic Verachim. În loc să ia măsuri pentru a preveni repetarea unor tragedii de tipul celei de la Crevedia, miniștrii PSD continuă să favorizeze proiecte ilegale, care pun în pericol viața cetățenilor.

Ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, în loc să protejeze cetățenii, a modificat legislația pentru a permite construirea acestui incinerator. În aprilie 2023, Rafila a modificat, prin ordinul de ministru 1.257, raza de protecție pentru acest tip de proiecte, care era de 500 de metri, cu termenul de „vecinătate”. În plus, într-un răspuns dat la interpelarea unui parlamentar pe această temă, Ministerul Sănătății a evidențiat oportunitățile economice ale acestui proiect, ignorând pericolele care îi pot afecta pe locuitori.

„Ministerul Sănătății pare mai preocupat de oportunitățile economice decât de sănătatea populației. Nu își dau seama că e vorba în primul rând despre oameni. Ar trebui să lase autoritățile locale să decidă asupra oportunităților economice ale unei astfel de investiții și eventual să ajute autoritățile locale să îndeplinească cerințele comunității, nu să aprecieze singuri oportunitatea unui astfel de proiect”, a declarat Ciprian Alexandru, președintele USR Giurgiu.

USR Giurgiu a inițiat petiția ”STOP incinerator!” pentru oprirea acestui proiect și a organizat un protest, vineri, 1 septembrie, pentru a trage un semnal de alarmă în privința pericolelor care vor apărea în urma construirii incineratorului.

„Autoritățile locale și cele de la nivel central trebuie să știe că locuitorii din Giurgiu nu își doresc sub nicio formă realizarea acestui proiect. În primul rând, din cauza apropierii de zonele locuite, care e de doar 460 de metri. A doua problemă e că există o serie de gaze care vor fi eliberate în urma proceselor tehnologice. Nu avem nicio evaluarea cantitativă, nu avem încă cifre clare pe care să le putem compara cu limitele legale. Mai e și problema eventualelor accidente. La Crevedia a fost o cisternă de 10 tone și s-a văzut ce explozie a fost. Aici, la Giurgiu, vor fi 4 cisterne de 5 tone fiecare”, a mai spus președintele USR Giurgiu, care a precizat că singură soluție legislativă sigură care poate opri acest proiect este modificarea ordinului ministrului Sănătății în privința zonei de protecție care trebuie asigurată în cazul construirii incineratorului.