USR îi cere lui Iohannis să retrimită în Parlament legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști

USR îi cere lui Iohannis să retrimită în Parlament legea Ciucă-Ciolacu de protejare a marilor evazioniști

Legea Ciucă-Ciolacu prin care marii evazioniști sunt scăpați de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub 1 milion de euro nu trebuie să intre în vigoare. Este inacceptabil ca marea evaziune să primească undă verde de la PSD și PNL, iar găurile uriașe produse bugetului de stat să fie acoperite de contribuabilii cinstiți, prin taxe și impozite noi sau majorate. USR îi cere președintelui Iohannis să nu promulge legea Ciucă-Ciolacu, ci să o retrimită în Parlament spre a fi rediscutată.

Sper că, între zborurile cu avioane private de lux și negocierile pentru un post la nivel european, președintele Iohannis va găsi timp să-și exercite atribuțiile constituționale și în beneficiul țării. Altfel, la încheierea celor 10 ani de mandat va lăsa o Românie sufocată de corupție și la cheremul evazioniștilor”, declară președintele USR Cătălin Drulă.

USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea de protejare a marilor evazioniști în decembrie 2023. Decizia CCR a venit pe 19 martie 2024, iar motivarea a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, moment din care curge termenul în care președintele Iohannis poate decide promulgarea sau retrimiterea în Parlament.

Președintele Iohannis are ocazia să oprească elanul lui Ciucă și Ciolacu de a încuraja evaziunea fiscală. Dacă nu face acest lucru, devine evident că au avut o înțelegere să treacă o astfel de prevedere nocivă. Evaziunea este o formă de furt și nu ar trebui să rămână nepedepsită. Legea propusă de mai marii PNL și PSD este mai rea decât propunerea lui Rădulescu-Mitralieră din timpul regimului Dragnea, pentru că acum Ciucă și Ciolacu au ridicat pragul până la care evazioniștii pot fura liniștiți, fără să fie cercetați penal. Cum poți accepta ca cineva să facă evaziune până la 1 milion de euro, iar dacă este prins să dea banii înapoi și cu asta gata, nu mai pățește nimic? Ce stat de drept este acesta?”, afirmă deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Legea Ciucă-Ciolacu scade pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii de până la 1 milion de euro, iar, în cazul în care sunt prinși, aceștia scapă total de răspunderea penală dacă achită prejudiciul plus 15%. Totodată, legea conține numeroase prevederi neclare, printre ele numărându-se cele prin care este incriminată tentativa la omisiune sau nedivulgarea de informații.