Iulian Bulai: Solicit demisia de onoare a domnului Adrian Cioroianu sau, în lipsa acesteia, demiterea domniei sale

Iulian Bulai: Solicit demisia de onoare a domnului Adrian Cioroianu sau, în lipsa acesteia, demiterea domniei sale

La invitația deputatului USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură, astăzi au fost audiați ministrul Culturii, Raluca Turcan, și directorul interimar al Bibliotecii Naționale a României (BNaR), Adrian Cioroianu, pe tema managementului BNaR și a scandalului iscat de divulgarea de către acesta a unor informații private.

Audierile de astăzi mi-au întărit convingerea că directorul interimar al Bibliotecii Naționale a României confundă instituția pe care o conduce, care ar trebui să fie un spațiu al deschiderii, al dialogului și al cunoașterii, cu propria moșie. Solicit demisia de onoare a domnului Adrian Cioroianu sau, în lipsa acesteia, demiterea domniei sale. Directorul Bibliotecii Naționale ar trebui să petreacă mai mult timp în instituția pe care o conduce și mai puțin prin studiourile de televiziune. În loc să facă un management bun, așa cum scrie în fișa postului, domnul Cioroianu este prezent pe la televiziuni ca om politic, iar în fața Comisie face procese de intenție unor ziariști și comparații cu totul deplasate între temperatura din Bibliotecă și Auschwitz. Sper ca ministrul Culturii să găsească, în cel mai scurt timp, o persoană competentă, fie care director interimar, fie ca director titular, instalat în urma unui concurs”, declară Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură.

În timpul audierii din Comisia pentru cultură, directorul interimar al BNaR a avut o atitudine nepotrivită și prin compararea condițiilor din sălile Bibliotecii cu cele de la Auschwitz. Parlamentarii USR din Comisie i-au atras atenția că face comparații total inadmisibile.

În ciuda încercărilor ministrului Turcan de a lua apărarea directorului interimar al Bibliotecii Naționale a României, numit de altfel cu susținerea PNL, sunt evidente problemele din mandatul acestuia, de la condițiile precare din sălile de lectură ale BNaR la relația cu beneficiarii, fie ei simpli cititori, fie jurnaliști de investigație.

Reamintim că, în cursul anului 2022, directorul interimar Adrian Cioroianu s-a remarcat și prin eforturile de a împiedica accesul la teza de doctorat a lui Lucian Bode, pe atunci ministru PNL al Afacerilor Interne. Și atunci USR a cerut înlăturarea acestuia din funcție, pentru că este anormală folosirea funcției publice pentru protejarea „șefului” de partid. Republica specialilor marca PSD-PNL a triumfat însă.