Deputata USR Oana Țoiu spune că acest caz, al copilului de 6 ani din Gorj pe care părinții l-au vândut unui cetățean german pentru 8.000 de lei, ar fi putut fi evitat, dacă o reformă reală a asistenței sociale ar fi fost făcută în timp util și dacă ar fi fost implementat registrul copiilor vulnerabili și de monitorizare a situațiilor de risc de părăsire. USR a depus mai multe amendamente la proiectul de lege mult trâmbițat de Guvern privind reforma asistenței sociale, dar acestea au fost respinse.
„Ceea ce vedem astăzi este un nou eșec al autorităților române, care nu au alocat resursele necesare pentru ca asistenții sociali din teren să poată face registrul copiilor vulnerabili și să monitorizeze cazurile intervenind înainte ca tragedii să aibă loc. Este și un caz de trafic de minori, România fiind pe watchlist-ul Departamentului de stat SUA pe lista de țări cu risc ridicat, iar prima secție specializată DIICOT pentru combaterea traficului a fost făcută abia în 2021, în timpul guvernării noastre. Imaginați-vă cum va arăta traficul de minori fără controlul la graniță odată cu intrarea în Schengen-ul terestru dacă nu întărim și protecția copiilor până atunci”, spune deputata Oana Țoiu.
Copilul de 6 ani din Gorj va fi repatriat. Dar asta, pentru că s-au sesizat autoritățile germane. În România, nimeni nu s-a sesizat nici măcar de faptul că acest copil de 6 ani nu e înscris la grădiniță.
Oana Țoiu atrage atenția asupra faptului că acesta nu e un caz singular: „Să nu uităm, de exemplu, cazul fetiței din Galați care a murit după ce a fost pedepsită de familie cu un arzător și ținută acasă fără tratament medical. În cazul acelei familii, educatoarea a sesizat autoritățile competente că a vazut urme de abuz la copiii familiei, dar DGASPC nu a intervenit. Avem zilele acestea și rapoarte publice privind cazuri de abuzuri sexuale sesizate de copii la care personalul casei familiale din Satu Mare nu a sesizat familia și agresorul a avut în continuare acces la copii. La toate acestea, Ministerul Familiei refuză reformele consistente în domeniu, dar vrea să acopere inacțiunea cu o nouă lege trimisă zilele acestea la Parlament: Denumirea anului 2025 Anul Copilului, fără buget, fără reforme, doar o lege în loc de fluturaș de campanie electorală. Este un afront adus miilor de copii și de familii care au nevoie de protecție reală”.