Deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, îi răspunde președintelui ANRE și îl acuză că manipulează opinia publică privind contorizarea suplimentară a prosumatorilor. Decizia este una arbitrară, care nu are nici o legătură cu cadrul european de reglementare.
”Nici legislația europeană, nici națională nu prevăd obligativitatea montării unui al doilea contor la prosumatori. Este pur și simplu o decizie arbitrară, luată de pe o poziție de forță a ANRE. Să ne lămurească dl. Niculescu toate costurile cu această montare și operare a contoarelor suplimentare. Reamintesc că orice ban în plus în factură înmulțit cu 9 milioane de locuri de consum duce la sume colosale care ajung în buzunarul unora”, declară deputata Cristina Prună.
Șeful ANRE a stârnit tot felul de controverse despre limitarea prosumatorilor în ultima perioadă. Acestea culminează cu o contorizare arbitrară care se va traduce în costuri în factura consumatorilor.
Deputata USR respinge, de asemenea, afirmațiile privind utilizarea prosumatorilor ca subiect de campanie electorală.
”Îi reamintesc domnului Niculescu ce am făcut timp de 3 ani pentru prosumatorii din România: 1. am redus în parlament TVA-ul la panouri fotovoltaice la 5%, TVA crescut de guvern între timp la 9%; 2. am fost vârf de lance în legislativ pentru eliminarea taxei pe soare, am depus amendamente și am pus presiune pe colegii dumnealui din PNL pentru ca taxa să fie eliminată; 3. am depus un proiect de lege pentru ca prosumatorii să nu mai plătească certificate verzi în mod nejustificat, atunci când produc mai mult decât consumă din rețea; 4. am organizat dezbateri în care am pus la aceeași masă prosumatorii, distribuitorii și autoritățile statului, inclusiv ANRE, și am abordat soluții pentru comunitățile se energie” subliniază deputata Cristina Prună.
Prosumatorii au instalat mai multă capacitate de producție a energiei, decât a fost în stare statul în 34 de ani. În măsura în care conducerea ANRE este preocupată de dezechilibrele din rețea, aceasta ar trebui nu să intervină din nou peste prosumatori, ci să se axeze pe stimularea investițiilor în digitalizarea rețelelor de distribuție, astfel încât să poată fi preluați mai mulți prosumatori, și pe susținerea proiectelor de stocare a energiei în România.