Nicușor Dan: PSD trece peste Constituție pentru a o umili pe Laura Codruța Kovesi

Nicușor Dan: PSD trece peste Constituție pentru a o umili pe Laura Codruța Kovesi

Președintele USR Nicușor Dan a comentat inițiativa PSD de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2009, arătând că parlamentarii majorității batjocoresc separația puterilor în stat prin propunerile de modificare a unor regulamente interne.

PSD nu se dă în lături de la nimic pentru a-și atinge principalul obiectiv: impunitatea politicienilor corupți în fața legii. Au încercat cu OUG 13. Au eșuat. Au făcut presiuni asupra ministrului Justiției Tudorel Toader să ceară demisia procurorului șef DNA Laura Codruța Koveși. Au eșuat.

Acum forțează, împotriva regulamentului Parlamentului și a Constituției, să decredibilizeze magistrații, prin comisia de anchetă a alegerilor din 2009.

Comunicatul recent al Parchetului General, care a anunțat deschiderea unui dosar penal, ar fi trebuit să taie din elanul inițiatorilor. Dar în loc să oprească înființarea comisiei, așa cum prevede Regulamentul Camerei Deputaților, PSD caută mijloace pentru a-și continua acțiunea împotriva justiției.

Eugen Nicolicea şi Florin Iordache au depus o propunere legislativă care ar oferi posibilitatea Parlamentului să înfiinţeze o comisie de anchetă, chiar dacă există o anchetă a Parchetului, în paralel.

Cei doi pesedişti mai propun măsuri împotriva persoanelor care refuză nemotivat să se prezinte în faţa comisiei, ceea ce ar obliga practic procurori și judecători să răspundă în fața politicienilor, sub amenințarea sancțiunii.

Toate aceste propuneri sunt ilegale și contravin principiului separației puterilor în stat consfințit de Constituție.

Regulamentul Camerei Deputaților interzice expres cercetarea de către parlamentari a unor fapte sau activități care fac obiectul unor anchete judiciare pentru a consacra principiului separării puterilor în stat și al autorității puterii judecătorești de a se pronunța asupra litigiilor. Legislatorii au considerat că o cercetare paralelă poate obstrucționa ancheta justiției, reprezentând un impediment în calea aflării adevărului.

Propunerea potrivit căreia comisia de anchetă parlamentară ar putea propune sesizarea organelor de urmărire penală în cazul refuzului nemotivat al funcționarilor publici de a răspunde solicitărilor acesteia este neconstituțională. Prin Regulamentul Camerei Deputaţilor/Senatului nu se pot stabili drepturi şi obligaţii în sarcina unor subiecte de drept din afara Camerei Deputaţilor/Senatului, potrivit unei decizii a CCR.

Câtă vreme parlamentul nu are dreptul să desfășoare anchete penale și să pronunțe hotărâri de condamnare, scopul aparent al demersurilor nu poate fi altul decât exercitarea unor noi presiuni asupra justiției și discreditarea conducătorilor unor instituții din Justiție, prin convocarea acestor persoane la parlament spre a fi interogați de comisia respectivă.

Mult mai importantă pentru inițiatori pare să fie perspectiva intensei mediatizări a unor secvențe înfățișând-o pe Laura Codruța Kovesi venind la parlament să dea cu subsemnata în legătură cu presupuse fapte pe care le-ar fi comis.
Ideea transformării anchetatorului în anchetat îi surâde inclusiv fostului președinte Traian Băsescu, acum și el cercetat penal, nimeni altul decât presupusul beneficiar și coordonator al întregii fraude electorale, care susține fără rezerve constituirea comisiei de anchetă. Ceea ce spune foarte multe despre alianța penalilor în Parlamentul României.